Jump to content

Kedvező lépések segítik a cégeket

2018. 02. 26. 14:00

Megközelítőleg negyvenezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon tavaly, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface hitelbiztosító elemzésében. Úgy vélik, idén a cégtörlések száma meghaladja majd az alapításokét, de az elemzésből kiderül az is, hogy több kedvező lépés segíti a cégek életét.

Több kedvező folyamat is látható a magyar gazdaságban, de vannak kockázatok is – derül ki a világ egyik legnagyobb hitelbiztosítója, a Coface összeállításából. Az elemzés szerint a magyar gazdaság az idén 3,6 százalékos növekedésre lehet képes, emellett az GDP-hez mért államadósság pedig várhatóan 71,4 százalékra mérséklődik. 

Hogy állnak a vállalkozások?

A hitelbiztosító szakértői részletesen vizsgálták az üzleti szektorban látható folyamatokat is. Rámutatnak arra, hogy Magyarországon 2017-ben megközelítőleg 27 ezer céget alapítottak, ami minimális emelkedést jelent 2016-hoz képest. Emellett 25 ezer cégnél hivatalból történő törlés indult meg, amely emelkedő tendenciát mutat az előző évhez képest, az elindított kényszertörlési eljárások száma pedig mérsékelten csökkent. Ez részben azzal magyarázható, hogy a kötelező alaptőke-emelést több vállalkozás nem hajtotta végre. Az is kiderül az elemzésből, hogy a 2018-as év 533 230 élő vállalkozással indult. A cég szakértői pedig arra számítanak, hogy a cégtörlések száma meghaladja majd az alapítások számát, de az elemzésből kiderül az is, hogy több kedvező lépés is segíti a cégek életét. 

Tisztuló ágazat

A különböző ágazatokat a fizetési kockázat alapján is vizsgálták az elemzők, külön kiemelve a textil- és ruhaipart és az építőipart. A múlt évben nagyjából 16 ezer céget számláló textil- és ruhaiparban megközelítőleg 220 felszámolási eljárás indult és emellett – a 2016-ban elindult intézkedések eredményeként – 1400 hivatalból történő törlési eljárás kezdődött. A társaság szakértői szerint kedvező, hogy a textil- és ruhaipar tisztulási folyamaton megy keresztül, de  vannak azért problémásabb területek: a magyarországi ruházati ipar ugyanis elöregedett és hiányoznak az innovatív fejlesztések. Nehézséget jelent az ágazat cégeinek, hogy meg kell küzdeniük a rendkívül alacsony bérköltséggel dolgozó ázsiai munkaerővel. 

Növekedés kockázatokkal

Az elemzés szerint az építőipar látványos bővülést ért el, a hivatalos adatok szerint 2017-ben 29,6 százalékkal nőtt a termelés. Ez mindenképpen örömteli folyamat, mivel 2016-ban jelentős, közel húsz százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat. A tavalyi eredménnyel viszont behozta a lemaradást az ágazat.

(Forrás: sikeresceg.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)