Jump to content

A külföldieknek nehezebb lesz az online számlázás

2018. 03. 12. 09:00

Júliusban indul az online számlázás, ám addig még sok problémát kell megoldaniuk a külföldi számlázóprogramot használó vállalkozásoknak – hívja fel a figyelmet a MAZARS. Sokan közülük még felkészülési fázisban sincsenek, ám az adóhivatal külön erre a célra kialakított információs honlappal igyekszik segíteni őket. A hazai megoldásokat használó cégek helyzete egyszerűbb, ám ők sem mindig tudják, hogy mikor kell majd adatot szolgáltatniuk.

„Júliusban indul az online számlázás, melyre a belföldi számlázó programokat használó társaságok jelentős része megkezdte a felkészülést. A külföldi programot használók esetében nem ilyen rózsás a helyzet” – mondta H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója. Közölte, a probléma oka, hogy ugyan a hazai programok fejlesztői már módosították, vagy megígérték, hogy határidőig módosítják a szoftvereiket, a külföldi számlázó programok készítői, és így használói, sok esetben még az előkészítés fázisánál sem tartanak.

„A külföldön készített számlázó programok esetén sokszor előfordul, hogy a külföldi fejlesztők nem értik meg az előírásokat, vagy éppenséggel a fejlesztési elvárásokat” – emelte ki H. Nagy Dániel. A problémát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is látta, épp ezért külön honlapot indítottak, amellyel a külföldi programozóknak nyújtanak segítséget. Ezen már angol nyelven is megtalálható a rendszer leírása, a jogszabályok részletezése, és – nem utolsó sorban – azon technikai információk (Online Számla Rendszer Interfész Specifikáció, OSA sémák, példa XML-ek), amelyek a programozók nyelvén magyarázzák el a szükséges fejlesztési lépéseket.

„Az adatszolgáltatási kötelezettség a belföldön nyilvántartásba vett adóalanyokra terjed ki. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon csupán áfaregisztrációval rendelkező adóalanyoknak is kötelező adatot szolgáltatniuk, annak ellenére, hogy ezek az adóalanyok jellemzően külföldről, külföldi számlázó programokkal bocsátanak ki számlákat” – hangsúlyozta az adóigazgató.

Adómentesség, fordított adó, eva

Az, hogy mely számlák után van adatszolgáltatási kötelezettség, sokszor a hazai vállalkozásoknak is kérdéses. Ha a kibocsátott számla százezer forintot elérő vagy ezt meghaladó áfát tartalmaz, és a számla befogadója belföldön nyilvántartásba vett adóalany, akkor az adatszolgáltatási kötelezettség fennáll. Kivételt képeznek tehát az adómentes és a fordított adózás alá eső ügyletek, vagy az eva alany felé kiállított számlák.

Mindebből az is látszik, hogy a rendszer alapvetően nem a cégek és magánszemélyek-, hanem sokkal inkább a vállalkozások közti ügyletekre fókuszál, hiszen ezek esetében lesz jellemzően kötelező az adatszolgáltatás.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)