Jump to content

Hatéves csúcson a cégalapítási kedv

2018. 05. 04. 16:30

Tovább növekszik a vállalkozási kedv az építőiparban, hat éve nem volt ilyen magas a cégalapítási érték. Sőt, a termelési volumen is meredeken emelkedik 2016 eleje óta.

Úgy tűnik, tovább gyorsul az építőipar, még mindig tudnak felfelé mozogni az építőipari termelési adatok és a cégalapítási számok is: 1261 új cég alakult 2018 első negyedévében, utoljára 2012-ben volt ilyen magas a cégalapítási kedv.

„Kétség kívül pozitív a hangulat az ágazatban, és alapvetően indokolt is, azonban van néhány strukturális kérdés, amit érdemesebb közelebbről is megvizsgálni” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az adatokból az derül ki, hogy a termelési volumen meredeken növekszik 2016 eleje óta. A termelési értékek gyakorlatilag miden hónapban 20-30 százalékkal magasabbak az előző évi értéknél. A cégalapítási számok és a termelékenység közötti kapcsolat azonban ennél jóval összetettebb.

A magas cégalapítási számot vélhetően több tényező együttes hatása okozza:

  • A megrendelési állomány növekedése kapcsán új szereplők piacra lépése.
  • A korábbi szereplők tevékenységi köreinek kibővülése, kapcsolt vállalkozások létrehozása.
  • A magas cégtörlési szám „pótlása”, fluktuáció.

„Az ágazati alkalmazotti létszám 170 ezer körül van, ami csupán ötszázalékos növekedés a 2016 eleji adatokhoz képest, ami közvetve arra utal, hogy az új szereplők azért nem hoztak tömeges átstrukturálódást a szektorban” – mondta az Opten szakértője. Az ágazatból továbbra is szép számmal érkeznek adatok munkaügyi jogsértésekre, fekete foglalkoztatásra, így a tényleges létszám bővülés ennél nagyobb is lehet. Kétségtelen, hogy sok vállalkozó és alkalmazott más ágazatokból érkezik a megnövekedett kereslet hatására, összességében azonban a magas cégalapítási szám inkább köthető a korábbi szereplők aktivitásához.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)