Jump to content

Minőségi munkahelyeket sürgetnek

2018. 05. 21. 13:00

A minőségi munkahelyeket és a hatékony szociális védelmet előtérbe helyező országok ellenállóbbnak bizonyultak a válsággal szemben - állapította meg az Európai Bizottság jelentése, amely a gazdasági válság utóhatásait vizsgálta.

A bizottság honlapján megjelent sajtóközlemény szerint az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló éves jelentés megállapította: a termelékenység támogatása és a tagállamok közötti egyenlőtlenségek csökkentése érdekében a munkavállalók megfelelő készségeinek kialakításába és fenntartásába kell beruházni.

A kutatás fényt derített arra, hogy kevésbé volt hatással a válság a nyitottabb és kevésbé szegmentált munkaerő-piaccal rendelkező országok foglalkoztatási és jövedelmi helyzetére. Ezekben az országokban az álláskeresési járadék általában a munkanélküliek nagy részének jár, össze van kapcsolva az aktivizálási intézkedésekkel és követi a gazdasági ciklust - olvasható a közleményben.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos a közlemény szerint elmondta: a legsürgetőbb feladat a munkahelyteremtés. Hozzátette: a jelentés szerint strukturális reformok végrehajtására, valamint a fogyasztást és a keresletet támogató intézkedésekre van szükség, további humántőke-beruházásokat kell végezni.

A jelentés szerint több tagállam tér át olyan szociális beruházási modellre, amelynek lényege, hogy az emberek munkaerő-piaci potenciálját egész életükön keresztül támogassa, és célja, hogy minél többen aktívak legyenek a munkaerőpiacon.

Az csökkenő és öregedő uniós népesség ellenére garantálni kell a termelékenység növekedését és a munkahelyteremtést, amihez elengedhetetlen a humántőke-befektetés a jelentés szerint. A hatékony humántőke-befektetéshez a szakértők szerint nemcsak a megfelelő készségekre irányuló oktatás és képzés tartozik hozzá, hanem meg kell teremteni azokat a keretfeltételeket is, amelyek segítségével a munkavállalók teljes aktív életszakaszukban fenntarthatják, fejleszthetik és használhatják ezeket a készségeket.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)