Jump to content

Jön a designerek virágkora?

2018. 07. 23. 15:20

Egyre több a design területén tevékenykedő startup vállalkozás hazánkban, amelyekbe a kockázati tőkések is előszeretettel fektetnek be. Nagyon fontos, hogy ezek az innovatív vállalatok kellőképpen védjék le saját termékeiket, ebben segíti őket ingyenes tanácsadással a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal.

A hivatal egyre nagyobb figyelmet fordít a kockázati tőke és a kreatív ipar összefonódására, segíti a startup vállalkozásokat abban, hogy tudják vállalkozásukat elindítani, mendzselni és reklámozni – mondta Osvárt Judit, a Desing Hét Budapest kurátora a Rádió Orienten annak kapcsán, hogy június 29-én volt a Design Világnapja, s ennek alkalmából a fővárosban nagyszabású rendezvényt tartottak.

Kiemelt figyelmet kaptak itt a design területén jelentős mikro-, kis-és középvállalkozások, amelyeknek egyre nagyobb az aránya. Mi abban segítjük őket, hogy immár 13. alkalommal adtuk ki az ingyenesen letölthető startup guide kiadványt, amely közérthető nyelven magyarázza el számukra egy vállalkozás alapjának tudnivalóit” – mondta a kurátor.

A hazai designerek egyre nagyobb sikereket érnek el, ezt bizonyítja az is, hogy idén márciusban nemzetközi designdíjat kapott egy magyar sztetoszkóp, amely várhatóan másfél év múlva kerül a piacra.

Mint azt Húnfalvi András designer elmondta, az eszköz kétszer 20 mp alatt képes az EKG és a szívhangvizsgálat elvégzésére és ennek a kettőnek az összevetésére.

Az ilyen és ehhez hasonló stratupoknak abban segít a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, hogy hidat épít köztük és az őket finanszírozó kockázati tőkések között. Mint azt Németh Ádám közgazdász elmondta,

ma nagyon népszerű ez a fajta befektetés, amelynek előnye, hogy nem kérnek hozzá klasszikus biztosítékot, például ingatlan jelzálogot,

de a várhatóan egyre több bevételt generáló vállalkozásból a befektető tulajdonrészt szeretne, amit később magas áron értékesíteni tud.

Az innováció haszna legfőképpen a szellemitulajdon-jogok megszerzésén keresztül jelentkezik, ezért a hivatal segíti a vállalkozókat eme jogokkal kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában, számukra ingyenes konzultációs lehetőségeket biztosít.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, orientpress/Fotó: pixabay.com)