Jump to content

Ipar 4.0 és mezőgazdaság: úton az okosfarmok felé

2018. 08. 17. 14:55

Az élet szinte minden területén fejlesztik a digitális megoldásokat, nincs ez másképpen az agráriumban sem. Egyre több GPS-alapú traktor dolgozik a földeken, egyre több mini meteorológiai mérőállomások működik, és az állattartásban is megjelentek a szenzorok, automata etetők.

„Az agráripar valamelyest az elején jár még ezeknek a fejlesztéseknek. Azt látni kell, hogy korábban, a 17-18. századi ipari forradalom idején a mezőgazdaság kivette részét a technológiai fejlődésből, és úttörői voltak ennek a területnek. Az Ipar 3.0, illetve most már az Ipar 4.0 tekintetében viszont az ágazat némileg lemaradva követi a trendeket. Elég csak arra gondolni, hogy az autógyártásban milyen régóta használnak robotokat vagy automatizált gépsorokat. Ezzel szemben a mezőgazdaságban az önjáró vagy automatizált gépek még nem terjedtek el ilyen mértékben” – összegezte a Trend FM műsorában a PwC Magyarország tanácsadója.

A borászatok már szenzorokkal figyelik a mikroklímát

Damjanovics Bence hozzátette, hogy néhány szektorban viszont látványosan előrébb tartanak a fejlesztések. Például, ha a szőlészetet, bortermelést nézzük, akkor Magyarországon is vannak olyan borászatok, amelyek alkalmazzák már a szenzortechnológiát és az okosmegoldásokat. Ezt ösztönözhette részben az is, hogy az egyes bortermelő vidékeken különböző mikroklímák vannak, amelyeket nagyon precízen figyelembe kell venniük a gazdálkodóknak.

„Az önjáró gépek, önjáró traktorok is egyre inkább megjelennek az ágazatban, és megemlíthetők a nagy öntözőberendezések és a meteorológiai állomások is. Jelenleg az egyik leginkább ’forró’, felfutó terület a drónok mezőgazdasági művelésben való használata” – fejtette ki a szakember.

Az Egyesült Államokban jóval elterjedtebb megoldásnak számít a drónokkal való permetezés vagy a szántóföldek légi felmérése. Nyugat-Európában is látunk már erre példákat. Franciaországban a kisebb gazdálkodók például szövetkezetekbe tömörülve érik el a beruházásokhoz szükséges méretgazdaságosságot.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)