Jump to content

Pazar számok és súlyos balhék a Huawei mobilok háza táján

2018. 09. 07. 14:00

Egyre jobb minőség, számos díj, magas eladási számok: másfelől rémes technikai megszorítások miatt bosszankodó felhasználók, s durva gyanúsítások övezik a gyártót.

Ami a jó híreket illeti, a kínai óriásvállalat Fogyasztói Üzletága szerint öt hónap alatt tízmilliós eladási számot produkált a Huawei P20 és P20 Pro, felülmúlva ezzel a korábbi sikerszériák teljesítményeit.

A Huawei idén március végén bemutatott zászlóshajó-készülékei a kínai és nyugat-európai piacokon, valamint Magyarországon is taroltak: utóbbi esetében a csúcskategóriás P20 Pro eladási számai augusztus végéig 141 százalékkal bizonyultak jobbnak a Huawei Mate 10 Pro-hoz képest, míg a P20 széria készülékeiből 169 százalékkal többet értékesített a vállalat, mint a P10 szériából.

A P20 széria bemutatását követően sorra kapta a felhasználói és szakmai elismeréseket: a sorozat elsőszámú tagja, a P20 Pro augusztusban elnyerte az Európai Kép- és Hang Szövetség (EISA – European Image and Sound Association) legjobb okostelefonnak járó díját („EISA Best Smartphone 2018-2019”).

Másrészt azonban gyűrűzik a botrány USA-ban, mert az FBI, a CIA, az NSA és további három amerikai szervezet figyelmeztette az amerikaiakat, hogy ne használjanak Huawei okostelefont, vagy bármilyen más Huawei terméket, szolgáltatást. Az USA kormánya attól tart, a Huawei készülékein és szolgáltatásain keresztül a kínai kormány ellophatja az amerikaiak adatait, és felhasználhatják ellenük.

A kínai gyártó amerikai terjeszkedése ellehetetlenül, újabb és újabb kereskedelmi partnerei lépnek ki mögüle az USA-ban.

A Huawei visszautasítja a vádakat, kiemelve, hogy nem “lopnak” adatokat és azokat nem továbbítják a kínai kormánynak sem.

Friss hír, hogy a talán legismertebb szakmai fórum, az XDA-Developers neves fejlesztője, John Wu a Twitteren tette közzé, hogy többé nem fejleszt a Huawei mobilokra.

Wu a közkedvelt root megoldás, a Magisk fejlesztője.

Azon háborodott fel, hogy miközben a Huawei anno éppen a nyitottsága miatt szerzett olyan jó hírnevet felhasználói táborában, az utóbbi időben egyre inkább korlátozza a juzerek lehetőségeit. A legújabb OTA frissítésük például lehetetleníti a Magiskot.

Tény, hogy a nem is rég még annyira szabad Huawei egyre inkább gúzsba köti felhasználóit a mindinkább kötött – bár egyre jobb, sőt kiváló minőségű – termékeinek gyári béklyóihoz, s válik mind hasonlatosabbá nagy versenytársához és örök példaképéhez, az Apple-hez.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)