Jump to content

Nyáron jelentősen nőtt a cégalapítások száma

2018. 09. 20. 19:00

A nyári időszak mindig az egyik legizgalmasabb időszak az építőipar számára. Az idei év nem keltett csalódást e tekintetben, mind a termelési, mind a cégalapítási számok erősen pozitív jeleket mutatnak.

„A termelési számokat tekintve 2016 eleje óta egyenletes erős ütemben növekszik az építőipar, nem volt ez másképpen idén nyáron sem” – kezdi az elemzését Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Júniusban és júliusban két számjegyű növekedési arányok voltak jellemzőek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Mindegyik építőipari ágazat szépen teljesített termelés, szerződésállomány és új szerződésállomány esetében is.

Mint mondta, júliusban a növekedés már-már extrém értékeket is produkált bizonyos mutatók esetében. A július végi szerződésállomány a KSH adatai szerint 61,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az új szerződések volumene 70,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A termelési volumen 38 százalékos növekedést mutat, igaz, a munkanaphatással kiigazított index csak 4,5 százalékos emelkedést jelez.

Nőtt a cégalapítások száma

A növekedés természetesen jó hír, de ugyanakkor az ilyen mértékű emelkedés már veszélyeket is hordoz magában. Nyilvánvalóan a termelő kapacitás, a gépek, a specialisták és a szakmunkások száma és minősége nem tud évről évre 30-50 százalékos növekedést produkálni. Emiatt a növekedés egyes területeken erős áremelkedéssel és minőségügyi problémákkal is együtt járhat. Nem beszélve a nagy piaci projektek finanszírozási kérdéseiről, amelyek szintén nagy kockázati tényezőt visznek az ágazat jövőjébe.

A megnövekedett kereslet és termelés a cégalapítási számokban is erősen meglátszik. A nyári hónapokban 15 százalékkal növekedett a cégalapítások száma 2017 nyarához képest is, amely már szintén magas bázist jelentett.

Idén nyáron a cégalapítások mellett 987 cégtörlés lett közzétéve az ágazatban. Így a hazai ágazatok közül szinte egyedülállóan növekszik a szektorban lévő működő cégek száma. Megnyugodni az ágazat szereplőinek azért távolról sem lehet, a magas cégalapítási és cégtörlési arány összességében magas fluktuációt jelent, ami egészségtelen a cégstruktúra szempontjából. Havonta még mindig ötven-hatvan felszámolás indul az ágazatban, ami jóval kedvezőbb a korábbi évek adataihoz képest, de még mindig veszélyesen magas és sok kifizetetlen számlát jelent.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) augusztusra vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 18-19 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Baranya, Vas és Zala megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megye produkálta.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)