Jump to content

Tesla botrány két percben –a kezdet és a végkifejlett

2018. 10. 01. 13:20

A Teslát most egy Twitter üzenet repítette ismét címlapokra, amelyben Elon Musk annyi sugallt, hogy privatizálja a céget. Az üzenet hatására felbolydult a tőzsdepiac, ám a sztori olyan véget ért, amelyre valószínűleg maga Musk sem számított.

Elon Musk még augusztusban Twitter-bejegyzésben jelentette be, hogy privatizálja a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot, és ehhez megvan a szükséges tőke is. Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet kérdésére sem volt hajlandó azonban közölni, hogy honnan, miből fedezi a privatizálást, vagyis a vállalati részvények felvásárlását.

Musk augusztusi bejelentése után a Tesla részvényeinek értéke azonnal szárnyalni kezdett, ám ez hamarosan zuhanásba fordult, amikor kiderült, hogy nincs meg a fedezet a privatizáláshoz.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet vizsgálatot indított és beidézte a Tesla igazgatóit. Polgári peres eljárást indítottak a cég részvényesei is, arra hivatkozva, hogy az elnök-vezérigazgató Elon Musk félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

A The Wall Street Journalnak egy szakértő arról nyilatkozott, hogy valószínűleg értékpapírpiaci csalás miatt folyik a minisztérium vizsgálata. Tegnap azonban pont került az ügy végre.

Szeptember 30-án vádalkut kötött Elon Musk és az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet. Az alku szerint Musknak le kell mondania elnöki tagságáról, cserébe megtarthatja a vezérigazgatói pozíciót. Ezen túlmenően a Teslának és Musknak is 50-50 millió dollárt, azaz 5,6 milliárd forintnak megfelelő büntetést kell befizetnie.

Ha nem született volna megállapodás, Elon Musk valószínűleg a vezérigazgatói posztját is elveszíti a Teslánál.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)