Jump to content

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magyar leányvállalatok

2018. 11. 20. 14:30

Akár az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet és bírsággal is járhat, ha egy magyar leányvállalat a külföldi anyacége által használt rendszerben, és nem magyar nyelven vezeti könyvelését – hívta fel a figyelmet a Mazars.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a nemzetközi cégek magyar leányvállalatai – hívta fel a figyelmet Mazars új elemzése. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) ellenőrei ugyanis kifogásolhatják, ha a leányvállalatok nem követik pontosan a magyar számviteli szabályokat, és anyavállalatuk rendszerét használják. 

A NAV és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKVK) már közleményben jelezte, hogy akár az adóellenőrzés akadályozásának is minősülhet, ha egy magyar leányvállalat a külföldi anyacég által használt főkönyvi rendszerben, és nem magyar nyelven vezeti a könyvviteli nyilvántartásokat. A probléma akkor is fennáll, ha a magyar Számviteli törvénynek (Sztv.) megfelelő éves beszámoló elkészül, ha ehhez nem feltétlenül társul a törvényben leírt minden adminisztratív követelmény.

A NAV büntethet

„A helyzet azért is különösen nehéz, mert a magyarországi leánycégeknek sok esetben meg van kötve a keze: egyszerre kellene megfelelniük a magyar törvénynek és az anyavállalat által követett szabályoknak. A cégek legtöbbször ugyan próbálnak eleget tenni a helyi szabályoknak, ám nem biztos, hogy kellő erőforrásokat tudnak biztosítani egy, a magyar törvényeknek teljesen megfelelő számviteli rendszer fejlesztésére” – mondta H. Nagy Dániel adóigazgató

A NAV-MKVK közleménye szerint a könyvelési rendszer átláthatóságának hiánya miatt a NAV felszólíthatja a gazdálkodót a törvényben foglalt előírások maradéktalan betartására. Sőt, adott esetben akár szankciót is alkalmazhat. Az első mulasztási bírságokról szóló határozatok már napvilágot is láttak. 

„Fontos, hogy az adóhatóság még akkor is kifogásolhatja a könyvelést, ha egy könyvvizsgáló tiszta véleményt adott a beszámolóra. Mindezekért a jövőben sokkal nagyobb figyelmet kell majd fordítani a Sztv.-nek teljesen megfelelő számviteli rendszer használatára. Érdemes folyamatosan naprakészen tartani az egységes számlatükröt, számlarendet és számviteli szabályzatokat” – jegyezte meg  H. Nagy Dániel.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, profit7/Fotó: pixabay.com)