Jump to content

Kiberbiztonsági Átláthatósági Központot nyitott a Huawei

2019. 04. 10. 20:00

A vállalat új központjában a kormányzati ügynökségek, szakértők, iparági szövetségek, valamint szabványokkal foglalkozó szervezetek közösen dolgozhatnak a digitális korszak biztonságán és fejlődésén.

A vállalat a központban hozzáférhetővé és vizsgálhatóvá teszi forráskódjait és lehetőséget biztosít bit-szintű vizsgálatokra is. A megnyitón több mint kétszáz szabályozó szerv, telekommunikációs szolgáltató, cég és médium vett részt, és felszólaltak az Európai Unió, a GSMA, valamint a Világgazdasági Fórum képviselői is. 

A felhő megoldásokkal, az intelligenciával és a szoftverekkel kapcsolatos új fejlesztések mindeddig ismeretlen globális kihívások elé állítják az infokommunikációs infrastruktúrák védelmét. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy nincs egyetértés a kiberbiztonság, a technikai szabványok és az ellenőrzési rendszerek terén, valamint hiányzik a támogató jogi-szabályozói környezet. A kiberbiztonság biztosítása közös felelőssége az iparág szereplőinek és az egész társadalomnak, minthogy a növekvő biztonsági kockázatok súlyos veszélyeket jelentenek a jövő digitális társadalmára. Ezekre a kihívásokra válaszolva nyitotta meg a Huawei Kiberbiztonsági Átláthatósági Központját Brüsszelben, amelynek célja, hogy olyan közös platformot biztosítson a kormányzati ügynökségek, szakértők, iparági szövetségek, valamint szabványokkal foglalkozó szervezetek számára, ahol együttműködnek a digitális korszak biztonságán és fejlődésén.



Közös iparági szabványok szükségesek a kibervédelemben

A kiberbiztonságba vetett bizalom a digitális kor egyik legnagyobb kihívása - hangsúlyozta a központ megnyitása alkalmából Ken Hu. A Huawei elnök-vezérigazgatója szerint "a bizalmat tényekre kell alapozni, a tényeket bizonyítani kell, a bizonyítást pedig közös iparági szabványok alapján kell elvégezni. Hiszünk abban, hogy mindez a bizalom építésének hatékony modelljeként működhet a digitális világban". A brüsszeli Kiberbiztonsági Átláthatósági Központ jobb lehetőségeket biztosít majd az együttműködésre, egyben bizonyítja a Huawei minden eddiginél erősebb kiberbiztonsági elkötelezettségét a kormányzatok, felhasználók és más európai partnerek felé. 

A Kiberbiztonsági Átláthatósági Központ európai előkészületi munkálatai egy évvel ezelőtt kezdődtek. A központ három fő funkciót lát el. A központ egyfelől bemutatja a Huawei mindent átszövő - a tervezéstől kezdve az ellátási láncon, a kutatás-fejlesztésen, a termékeken és megoldásokon átívelő - kiberbiztonsági rendszerét és gyakorlatait. Az ide látogatók így a vállalat termékeinek és megoldásainak segítségével tapasztalhatják meg a kibervédelmet az 5G, a Dolgok Internete, valamint a felhő megoldások területén. A központ továbbá segíti a kommunikációt és az információcserét a Huawei és a kulcsfontosságú iparági szereplők között olyan területeken, mint a kiberbiztonsági stratégiaalkotás, az átfogó, végpontokig terjedő kiberbiztonság vagy az adatvédelmi gyakorlatok. A Huawei az iparági szereplőkkel együttműködve kutatja majd a biztonsági szabványokat és ellenőrzési mechanizmusokat, ezzel segíti a technológiai innovációkat a kiberbiztonság területén. A központ emellett termékbiztonsági- és ellenőrzési platformot és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat biztosít majd a Huawei felhasználói számára, mind úgynevezett white-box, mind black-box tesztelésre. Azaz hozzáférést nyújt a forráskódok megtekintéséhez és ellenőrzéséhez, illetve a termékek szétszereléséhez, bit-szintű vizsgálatához. A vállalat mind az ügyfeleket, mind a szabályozó és az iparági szabványokkal foglalkozó szervezeteket szívesen látja a központjában.



Bárki bevizsgálhatja készülékét a Huawei kiberbiztonsági központjaiban

A kiberbiztonság őrzése az érdekelt felek közös érdeke, legyen szó készülékgyártókról, telekommunikációs szolgáltatókról vagy törvényhozókról. A Huawei Technologies a kiberbiztonságot és az adatvédelmet tevékenysége középpontjába helyezte. A vállalat a "Biztonság vagy semmi" elnevezésű koncepcióval közelíti meg a kiberbiztonságot, központjai nyitva állnak az iparág által elismert kiberbiztonsági szabványoknak és gyakorlatnak megfelelő, igazságos, objektív és független biztonsági tesztek és ellenőrzések előtt. Ezeket a kiberbiztonsági központokat úgy alakították ki, hogy a vásárlók és független szervezetek számára biztosítsák a Huawei készülékeit, a szoftvereket, a technikai dokumentumokat, a teszteléshez szükséges eszközöket, valamint a megfelelő technikai támogatást.

Kevin Hu elmondta, "Teljesen megértjük a világ kiberbiztonsági, biztonsági aggodalmait. Reméljük, hogy kiberbiztonsági központjainkkal elősegítjük az átláthatóságot, a szorosabb együttműködést a kiberbiztonsági szabványok, ellenőrzési mechanizmusok és biztonsági technológia területein. Közösen az egész értékláncban növelni tudjuk a biztonságot, és az ellenőrzéseken keresztül a bizalmat is".

Hozzátette, "A jól működő Digitális Európának szüksége van a nyitott és jövőorientált kiberbiztonsági környezetre. Az európai GDPR-szabályozás nyitott, átlátható, érthető és globálisan vezető adatbiztonsági szabvány. Úgy véljük, hogy az európai szabályozó szervek jó úton járnak, hogy globális szinten is irányt mutassanak a kiberbiztonsági szabványok és ellenőrző mechanizmusok területén. A Huawei elkötelezett amellett, hogy a tényeken és ellenőrzésen alapuló bizalmi rendszer kiépítése érdekében a korábbinál szorosabban dolgozzon együtt az európai érdekeltekkel, legyenek azok szabályozó szervek, szolgáltatók vagy szabványügyi szervezetek".

(Forrás: sikeresceg.co.hu, Huawei/Fotó: pixabay.com)