Jump to content

4 lépés, ami helyrebillenti a családi vállalkozás egyensúlyát a szervezetfejlesztéskor

2019. 04. 23. 16:00

A kis-és közepesvállalkozások abban a különleges helyzetben vannak, hogy sokszor hiányzik a menedzsment szintű ténykedés, és minden egyetlen kézben összpontosul. Az aktuális szervezetfejlesztés azonban pontot tehet az ebből fakadó problémák végére.

A kkv szektor szereplőinek is meg kell újulni néhány évente, elvégre a világ és a piac gyorsütemű változásai közepette, senki nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy tétlenül üldögél, és várja a csodát.

A szervezetfejlesztés minden vállalkozás életében egyszer elérkezik, legalábbis abban az esetben mindenképp, ha az adott cég haladni akar a korral. A folyamat maga sok fesztültséget szülhet, ha nincs megegyezés a családtagok azaz a vállalkozás dolgozói között, ugyanakkor megéri megfeszíteni az idegszálakat, mert hosszú távon pozitív eredménnyel járhat.

A szervezetfejlesztés 4 csodája

A folyamat során a vitás helyzetek enyhítésére az első és legfontosabb, hogyha mérföldköveket állítunk fel. Ezek azok a képzeletbeli iránymutatók, amelyek segítenek betájolni azt, hogy épp hol tart a projekt, mennyit sikerült végrehajtani és mennyi van még a végéig.

Szintén fontos eleme a családi vállalkozás békéjének fenntartásában a menedzsment felállításakor a munkakörök és tevékenységek fixálása. Nagyjából kőbe vésett szabályokkal, amelyek pont azt segítik, hogy az átállást, megújulás után ne álljon minden a feje tetejére.

A harmadik dolog, ami a zűrösebb időszakban stresszoldásként működik, és a cég szerekét is megtolja, az a sikerek megünneplése. Bagatell dolog, de az átalakulás minden nagyobb léptékű momentumát meg kell ünnepelni, mert ez nem csak a családot hozza közelebb és a cég iránti elköteleződést mélyíti, de a siker felé vezető utat is rövidebbnek érezzük tőle.

A negyedik és egyben utolsó támpont, ami sokat segít a béke megőrzésében, az a folyamatfókusz. Egyszerűen szemmel kell tartani, mi zajlik éppen, ezzel pedig rengeteg felesleges stresszről óvjuk meg magunkat és a vállalkozást is.

(Forrás: sikeresceg.co.hu/Fotó: pixabay.com)