Jump to content

Újabb mérföldkő: 500 ezer egyéni vállalkozó működik Magyarországon

2019. 05. 09. 14:30

2018-ban is tömegesen alakultak egyéni vállalkozások Magyarországon, a számuk összességében a fél milliót közelíti.

"Gyakorlatilag 6 éve töretlenül növekszik az egyéni vállalkozók száma hazánkban, és a jogszabályok változásával 2019-ben még tovább növekedhet ennek a gazdasági formának a népszerűsége" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

2018-ban 75558 egyéni vállalkozás jött létre, emellett "csak" 35828 szűnt meg, így az egyéni vállalkozások száma jelenleg 496 600. A tendencia egyértelmű, néhány héten belül fél millió fölé emelkedik a magyarországi egyéni vállalkozások száma.

"A gazdasági forma népszerűsége az alacsony adminisztrációs költségeknek, a gyors vállalkozás indításnak és a vállalkozási formát egyre jobban támogató jogszabályi környezetnek köszönhető" - mondja az Opten szakértője. 2019-ben például az alanyi adómentesség kiterjesztése adhat újabb lökést az egyéni vállalkozási forma népszerűségének.



Rövid távon kétségtelenül segíthet a gazdaságnak a sok új vállalkozás, hosszú távon azonban a sok mikrovállalkozás még problémákat okozhat rendszer szinten. Jelenleg a legnagyobb probléma az egyéni vállalkozókkal, hogy az alacsony adminisztrációs szint egyben alacsonyabb transzparenciát is jelent. Az alacsony transzparencia pedig kockázatokat vihet a partner vállalkozások életébe.

Ugyan látszik némi fejlődés az egyéni vállalkozások beszámolóinak megismerhetőségében is, de a KATA-s adózási formát választó tömegről még mindig keveset lehet tudni. 

Az egyéni vállalkozások döntő többsége mikrovállalkozásnak számít, de azért általánosítani itt sem lehet. Igaz alacsony számosságban, de még 1 milliárd Ft feletti éves árbevételt produkáló egyéni vállalkozások is működnek Magyarországon. 

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)