Jump to content

Profession.hu: a cégeknél tartanak a következő hónapoktól, de nagy részük nem számol elbocsátásokkal

2020. 05. 07. 18:33

A cégvezetők tartanak a következő hat hónaptól, tízből heten úgy vélik ebben az időszakban tovább romlik a cégük helyzete, de csak minden tizedik jelezte azt, hogy létszámcsökkentésre készülne a következő hónapokban - közölte a Profession.hu felmérésének eredményét csütörtökön az MTI-vel.

A munkaadók, HR döntéshozók és munkatársak megkérdezésével készített reprezentatív kutatás eredményei arra utalnak, hogy a márciusban és áprilisban tapasztalt elbocsátási hullámhoz hasonló már nem lesz az idén.

Ezt támasztja alá, hogy a kutatásban a cégvezetők által a következő fél évre megjelölt költségcsökkentési megoldások sorrendjében csupán a kilencedik helyen áll a munkavállalók számának mérséklése. A létszámleépítés helyett a válaszadók 44 százaléka a home office fenntartásában, 34 százaléka a munkaidő beosztások módosításában, 25 százaléka részmunkaidős foglalkoztatás bevezetésében, 20 százaléka kényszerszabadságolásban, 17 százaléka pedig a fizetések csökkentésében látja a megoldást.

A válaszok alapján tízből kilenc cég üzleti tevékenységét érintette a járványügyi helyzet okozta visszaesés, hét százalékuk teljes mértékben kénytelen volt leállítani működését. Az üzleti szférában dolgozó vállalatok kevésbé, míg a kereskedelmi szektor tagjai sokkal inkább megszenvedték az elmúlt heteket.

A felmérésben résztvevők 67 százalékánál különböző nagyságrendben, de a havi átlagos árbevétel is csökkent a válság kirobbanása óta. Csupán a magyarországi vállalkozások 13 százalékának nőtt a forgalma az év elejéhez képest. Az egymilliárd forint feletti forgalommal rendelkezőknek kevésbé fájdalmas csapásokat okozott a krízis, a legkisebbek, az 5 millió forint alatti forgalommal rendelkező vállalkozások szenvedték meg leginkább a történteket. Példaként említették, hogy minden ötödik egyéni vállalkozó jelezte: valószínűleg megszünteti működését.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)