Jump to content

Kötéltáncot járunk a koronavírus miatt

2020. 10. 03. 20:32

Szeptember elején úgy tűnt, mintha minden visszaállt volna a régi kerékvágásba: a gyerekek óvodába, iskolába mentek, a dolgozók pedig fokozatosan visszatérhettek a munkahelyekre. Azonban hiába vártuk annyira a járvány eltűnését az elmúlt hónapokban, a vírus még mindig a mindennapjaink része. Sőt, úgy tűnik, hogy még hosszú hónapokig vagy akár évekig küzdhetünk azzal, hogy egyik pillanatról a másikra minden megváltozhat körülöttünk.  A folyamatos változással járó bizonytalanság komoly stresszt, frusztrációt, szorongást okozhat, ezért érdemes visszaszerezni a kontrollt az életünk – legalább egy része – felett – tanácsolja a K&H mozdulj! program az egészséges életmód támogatójaként.

A vírusjárvány első hulláma során azt kellett megtanulnunk, hogy az új helyzetből hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni. Mostanra viszont már nem egy ismeretlen jelenséggel kell szembenéznünk, a tét azonban továbbra is magas: akár még hosszú hónapokig vagy évekig kell számolnunk a vírus miatti folyamatos készenléti állapottal. „A járvány bizonyította, hogy az életünk, ami addig jól felépített rendszerként működött, nagyon gyorsan és kiszámíthatatlanul megváltozhat. Sokan elveszítették a munkájukat, küzdenek az egészségükért és az anyagi biztonságért, ezért a legtöbb aggodalmat az okozza, hogy mikor normalizálódik újra minden. Mivel a vírus egyelőre nem tűnt el, sőt, egyre több megbetegedés tapasztalható, ezért a mindennapokat újra a bizonytalanság uralhatja, ami állandó stresszeléshez, szorongáshoz vezethet. Azért, hogy ezeket a negatív hatásokat csökkentsük, egyetlen dolgot tehetünk: amit tudunk, tartsuk kontroll alatt. Ezzel ugyanis nemcsak a mentális egészségünknek teszünk jót, hanem növelhetjük a saját és a szeretteink biztonságérzetét is, ami kiegyensúlyozottabb munkát, tanulást és kikapcsolódást eredményez” – tanácsolja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.  

A bizonytalanság még ebben a kiszámíthatatlan időszakban is csökkenthető, a K&H mozdulj! program szakértői ezért összegyűjtöttek néhány tippet ehhez:  

  • Tekintsünk az őszi szezonra újrakezdésként! Ne hagyjuk elveszni az év hátralévő részét, bátran tűzzünk ki célokat magunk elé. A lehető legpontosabban fogalmazzuk meg, mit szeretnénk elérni és mikorra. Minél konkrétabb ugyanis a tervünk, annál könnyebb megvalósítani.
  • Gondolkodjunk kis lépésekben! A bizonytalanság könnyebben csökkenhető, ha kialakítunk egy jól működő napi rutint: érdemes ugyanabban az idősávban kelni, lefeküdni, tudatosan figyelni arra, hogy mikor és mit eszünk, valamint lehetőség szerint kerülni a túlórázást.
  • Tartsuk szárazon a puskaport! Ha attól tartunk, hogy munkahelyünk biztonsága veszélybe kerülhet a jövőben, szánjunk időt az online álláskeresésre, az önéletrajzunk frissítésére és a szakmai kapcsolataink, tudásunk bővítésére. 
  • Mozogjunk, hogy csökkentsük a stresszt! Amíg tart a jó idő, a bennlétet minél többször szakítsuk meg kinti szabadidős programokkal. A tavaszi karantén óta azonban azt is tudjuk, hogy az otthonunk is számtalan lehetőséget nyújt új edzésprogramok kipróbálására, így az esős idő beköszönte sem akadályozhat majd minket abban, hogy akár minden alkalommal többezer lelkes sportolóval mozogjunk együtt a virtuális térben. 
     
(Forrás: sikeresceg.co.hu, K&H/Fotó: pixabay.com)