Jump to content

Ericsson kutatás: az 5G több mint 800 milliárd forinttal fűtheti a magyar GDP-t

2020. 12. 06. 16:15

A következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia, amivel jelentősen támogatja a koronavírus-válság utáni újjáépítést is - derül ki az Ericsson megrendelésére készült kutatásból, amelyről csütörtökön  számolt be az  MTI-nek a távközlési cég.

A közleményben kiemelték: az Analysys Mason kutatócég elemzése alapján az okos vidék területcsoporton belül 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Hozzátették: mindez elsősorban a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből, hiszen az 5G révén költség- és energiahatékony módon építhető ki szélessávú internethozzáférés a félreesőbb vidéki területeken is.

Az okos ipar területén a tanulmány szerint 154,1 milliárd forintos befektetéssel 416,5 milliárd forintos megtérülés érhető el. A felhőrobotikának és távoli hozzáférésnek köszönhetően okos gyárakká alakulnak az üzemek, az intelligens hálózathasználat hatására takarékosabbá válik az energetikai rendszer, és felgyorsulhat az automatizáció a szállítmányozásban.

Az okos város területen a tanulmány 91,4 milliárd forintos hozzáadott értéket prognosztizál, amiben a területen belül a hálózatba kapcsolt járművekkel megvalósított intelligens mobilitási megoldások, vagy épp az 5G hálózatokkal ellátott okos stadionok, a szórakoztatóipart és a látványsportot forradalmasító virtuális vagy kiterjesztett valóság (VR és AR) játszhat fontos szerepet.

A negyedik terület, az okos közszolgáltatás 38,2 milliárd forintos haszonnal kecsegtet, amelyet főképp az új szintre lépő egészségügy, azaz a távgyógyítás, az intelligens diagnosztika és a távműtéteket támogató robotika termelhet ki.

A közleményben arra is kitértek, hogy Európa egésze számára a négy főbb terület összesen 161 milliárd euró hasznot hozhat 23 milliárd eurós befektetéssel.

Az 5G technológiai fejlesztések terén az Ericsson az egyik legjelentősebb szereplő; a svéd hátterű vállalat budapesti kutató-fejlesztő központja az egyik legnagyobb a vállalatcsoporton belül.

A svéd Ericsson távközlési óriás adózott eredménye a szeptember végével záródott negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladva 5,6 milliárd svéd koronát tett ki (195 milliárd forint) az egy évvel korábbi 6,9 milliárd korona veszteség után. A kedvező eredményeket elsősorban azzal magyarázta a vállalat, hogy nőtt az 5G hálózatok kiépítésére leadott megrendelések száma.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)