Jump to content

Újabb izgalmas fizetési lehetőségeket tartogat az IoT

2021. 01. 08. 15:45

2021-ig az előrejelzések szerint 35 milliárd IoT-készülék működhet világszerte. Ezek a kütyük az ébredéstől egészen az elalvás előtti utolsó pillanatokig, sőt akár alvás alatt is behálózzák az életünket. A fizetési folyamatok technológiai újragondolása sem maradhatnak ki a sorból.

A cég kártyakibocsátó partnereivel együttműködve Ausztriában, Bulgáriában, Észtországban, Görögországban, Magyarországon, Lettországban, valamint Litvániában, Hollandiában, Portugáliában és Romániában is elérhetővé teszi a szolgáltatást.

A Google Pay az arra alkalmas Android-eszközzel rendelkező felhasználók számára nyújt biztonságos, gyors és kényelmes vásárlást, legyen szó internetes vásárlásról vagy a bankkártyák kapcsán is ismert érintésmentes fizetésekről.

A hazai bankok kártyái kiestek: a Google Pay Magyarországon most a Revolut, a Curve, valamint a Monese szolgáltatóknál válik elérhetővé.
A Mastercard a szolgáltatást több kibocsátóval és fintech céggel együttműködve biztosítja, a többi között a Banca Transilvania, a Bunq, a CEC Bank, a Curve, az LHV Pank, a Monese, az N26, a Paynetics, a Revolut, a Swedbank, az Unicredit Bank Romania és a Viva Wallet ügyfelei élhetnek a lehetőséggel.

A koronavírus miatt felértékelőtt az érintésmentes fizetés

A fejlődés megváltoztathatja az e-kereskedelemmel foglalkozó cégek működését, hiszen fizetési rendszereik rengeteg különböző eszközhöz csatlakozhatnak, melyeken keresztül a pénzügyi tranzakciók lebonyolíthatók. A talán is nem is olyan távoli jövőben előfordulhat, hogy a benzinkúton az üzemanyagért az autóból fizethetünk, vagy az okosfridzsider automatikusan megrendeli és ki is fizeti a hiányzó élelmiszereket, állítja az IoT Now Transport oldalán közölt írásában a technológiai lehetőségeket elemző Jocelyn Brown.

Digitális asszisztensek
Az Alexához hasonló virtuális asszisztenseken keresztül a tulajdonosok bankkártya, telefon vagy más eszközök nélkül tudnak vásárlásokat lebonyolítani. mindössze olyan szolgáltatásokat használva, mint az Amazon Prime. Ezek az okoshangszórók már rendelkeznek a szükséges hitelkártya-adatokkal vagy más fizetési gateway információkkal, így egyszerű utasítás alapján elintézik a beszerzést.

Ha a mesterséges intelligencia más, általa támogatott kereskedőkhöz is csatlakozik az interneten keresztül, a vevők hangutasításokkal, akár közvetlenül azok honlapjáról is beszerezhetik a szükséges termékeket. Ilyenkor a fizetési gateway vagy a vevő bankja és az eladó kiválasztott kereskedői számlája közti kapcsolat teljesen biztonságos.

Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy az eladók csak olyan fizetési megoldással dolgozzanak, amely PCI-kompatibilis és rendelkezik megfelelő SSL certifikációval. A szakértő szerint a legnagyobb biztonságot az SHA-256 algoritmust tartalmazó tanúsítvány jelenti.

Hadra fogható intelligens eszközök

A fogyasztói okoskészülékek terjedésével akár a háztartási készülék és a gépjárművek is válhatnak fizetési végponttá. A Honda két éve bemutatott Dream Drive nevű, az autón belüli fizetési koncepción alapuló alkalmazáscsomagja például lehetővé teszi, hogy a sofőr a gépkocsi navigációs rendszerén keresztül helyet foglaljon az étterembe vagy fizessen olyan szolgáltatásokért, mint a benzin, a mozijegy vagy parkolás.

Az Apple vagy a Garmin okosórák tulajdonosai az eszközön keresztül szintén kapcsolatba léphetnek a banki applikációkkal, hogy felügyeljék a kiadásokat vagy más pénzügyi tevékenységeket elvégezzenek.

A divat, mint pénztárca

Márkák sokasága igyekszik a vásárlást egyfajta high-tech élménnyé tenni. Olyan divatos kiegészítőket tesznek fizetésre alkalmassá, mint a karkötők, okostelefon-tokok vagy a kulcstartók. Adam Selman divattervező például a MasterCard céggel társulva, felső kategóriás kollekciójába épített láthatatlan fizetőchipeket.

A dolgok internetén alapuló fizetési lehetőségek az új technológiákkal megtámogatva, az eszközök összekapcsolhatóságát kihasználva teszik egyszerűbbé a vásárlások kiegyenlítését. Olyan új lehetőségek születnek, mint az okoshangszórókon, a gépkocsikon vagy akár a divatos ruhákon, viselhető kiegészítőkön keresztül való fizetés. Az otthoni csatlakoztatott készülékek nemsokára már tanácsot is adhatnak a lakók beszerzését illetően, és a döntés megszületése után, ha utasítást kapnak rá, közvetlenül meg is vásárolhatják a szükséges árucikket.

A világjárvány kezdete után az érintésmentes tranzakciók aránya csaknem 80 százalékra ugrott Európa-szerte. A fogyasztók kevesebb készpénzt kezdtek használni, és sokan a biztonságos, érintésmentes, kényelmes és gyors fizetési módot választották. Ez a váltás pedig várhatóan kiállja majd az idő próbáját.

Könnyen beállítható, könnyen használható
Annak érdekében, hogy a most csatlakozó bankok androidos felhasználói az összes előnyhöz hozzáférjenek, a kártyakibocsátó mobilbanki alkalmazásában a használni kívánt Mastercard-kártya kijelölése után a „Hozzáadás a Google Payhez” opciót kell választaniuk.

A szolgáltatás használata során a felhasználók a telefonjukkal fizethetnek bárhol, ahol érintésmentes tranzakciókat fogadnak, legyen szó akár üzletekről, akár tömegközlekedésről. Ehhez pedig sem a Google Pay-t, sem a mobilbanki alkalmazást nem kell újra és újra megnyitni, és internetkapcsolatra sincs szükség.

Anélkül, hogy elő kéne keresniük a pénztárcájukat, a vásárlók az amúgy is kezükben lévő eszközzel fizethetnek. Ehhez a POS-terminált sem szükséges használniuk – még a 15.000 forintos összeghatár felett sem, elég, ha közvetlenül a fizetés előtt feloldják telefonjukat.

Adatbiztonság tokenekkel
A kényelem mellett a tokenizációs technológiának köszönhetően a Mastercard-kártya és a Google Pay összekapcsolása további biztonságot is jelent. A megoldás úgy védi meg a kártyabirtokos adatait, hogy a fizikai kártyaszámot egy úgynevezett tokennel, vagyis egyedi, alternatív kártyaszámmal cseréli fel.

Ennek a minden fizetésnél dinamikusan változó komponensnek köszönhetően a tokenizáció biztonságosabbá teszi a tranzakciókat, ezáltal csökkentve a digitális fizetésekkel kapcsolatos visszaéléseket. Tehát amikor a felhasználó a mobilját használja egy tranzakció során, akkor a token, és nem a valódi kártya száma vesz részt a tranzakcióban - írja az iotzona.hu.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)