Jump to content

A legkisebb vállalkozások lehetnek 2022 legnagyobb nyertesei?

2021. 05. 25. 15:08

Sok kisvállalkozásnak az átalányadózás lehet a legjobb választás jövőre, amennyiben a Pénzügyminisztérium javaslatát az Országgyűlés megszavazza - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

Jelenleg 15 ezer átalányadózó egyéni vállalkozót tart nyilván az adóhivatal, ez jövőre akár az ötszörösére is nőhet - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Többen is választhatják, és sokkal kedvezőbbé is válhat jövőre az egyéni vállalkozók átalányadózása - szögezte le Izer Norbert. A sok előnyös változás közül az államtitkár elsőként az új adómentességi határt emelte ki.

A jövedelem az éves minimálbér feléig adómentes, ami idei értékekkel és 40 százalékos költségátalánnyal számolva azt jelenti, hogy csaknem 1,7 millió forint bevételig az átalányadózóknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

A 80 százalékos költségelszámolásra jogosultak esetében még magasabb az adómentességi összeghatár, így például az átalányadót választó fényképészeket, halászokat, fodrászokat, taxisokat vagy telefonszerelőket (az idei minimálbér értékkel számítva) mintegy 5 millió forintos éves bevételig nem terheli szja-fizetési kötelezettség - magyarázta az államtitkár.
Izer Norbert elmondta, hogy az új szabály sok mellékállásban vállalkozó magánszemélynek hozhat könnyebbséget, és segítheti a vállalkozóvá válást is, hiszen így könnyen, egyszerűen és szinte minimális kockázattal bele lehet vágni bármilyen vállalkozásba.

Az új átalányadózásnál nincsen tevékenységi korlát, csak bevételi: az átalányadót jövőre az éves minimálbér tízszereséig lehet választani, ami most 20 088 000 forint. A kiskereskedelmi tevékenységet végzők esetében a bevételi korlát magasabb, ők akkor is átalányadózhatnak, ha bevételük nem haladja meg az éves minimálbér ötvenszeresét - részletezte az államtitkár.

Megjegyezte, hogy a jövedelem kiszámítása is sokkal egyszerűbb és kedvezőbb lesz. Az alkalmazható költséghányadok száma a jelenlegi nyolcról háromra csökken. Az érintettek a bevételükből 40, 80 illetve 90 százalékos költséghányad levonásával állapíthatják meg jövőre jövedelmüket.

Izer Norbert kitért arra is, hogy a legkisebb vállalkozásokat segítő új szabály a gazdaság újraindítását segítő adóváltozások egyik fontos eleme. Az ezeket tartalmazó törvényjavaslatot május 11-én nyújtotta be a Pénzügyminisztérium, és ha a tervezetet az Országgyűlés megszavazza, akkor jövőre tovább csökkennek az adóterhek, kevesebb lesz adminisztráció és folytatódik a gazdaság fehérítése - összegezte az államtitkár.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)