Jump to content

Az MNB az ökológiai lábnyom mérséklésére hívja fel a figyelmet

2021. 06. 03. 19:45

Az ökológiai lábnyom mérséklésére hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar túlfogyasztás napja kapcsán, amely az idén június 8-ra esik. A jegybank szerint, ez arra utal, ha a bolygón mindenki úgy élne, mint a magyar háztartások, akkor kevesebb, mint fél év alatt elfogynának a Föld egy évre szánt erőforrásai.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a Global Footprint Network (Globális Ökolábnyom Hálózat) minden évben kiszámolja, hogy mennyi az emberek átlagfogyasztása és a Föld átlagos eltartóképessége, valamint megállapítja a globális túlfogyasztás napját, amikor a fenntarthatóság szempontjából számított, egy évre elegendő erőforrások már elfogynak.

Egy országban az átlagos ökológiai lábnyom alakulása a vállalatok, háztartások és a szabályozók közös felelőssége. Az intézmény honlapján található ökológiai lábnyom kalkulátor segítségével bárki percek alatt megtudhatja, mekkora az egyéni lábnyoma, valamint számtalan gyakorlati tanácsot kaphat annak csökkentésére és egyben kiadásai mérséklésére - hívják fel a figyelmet a közleményben.

A jegybank elkötelezetten támogatja a környezeti fenntarthatóságot. Saját ökológiai lábnyomának csökkentése mellett 2019-ben elindította Zöld Programját, amelynek keretében a hazai pénzügyi intézmények számára kedvező szabályozási környezetet kíván biztosítani a fenntartható működés elősegítéséhez és a zöld pénzügyi termékek bevezetéséhez - emlékeztetnek.

Hozzáteszik: a jegybank emellett a hazai lakosságot célzó pénzügyi ismeretterjesztésben és a tudatos fogyasztói szemléletformálásban is aktív szerepet vállal. Tavaly év végén elindította a Családi Zöld Pénzügyek programját, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a pénzügyek tudatos kezelése a környezet szolgálatába is állítható. Ennek egyik alapköve az egyéni ökológiai lábnyom megismerése és mérséklése.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)