Jump to content

Rekordmértékű árbevétel-növekedést várnak a kkv-k

2022. 02. 07. 11:55

Rekord mértékű, 11 százalékos átlagos árbevétel emelkedésre számítanak a mikro-, kis- és középvállalkozások idén, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredményeiből. A legnagyobb növekedésre méret tekintetében a mikrocégek, szektor szerinti bontásban pedig az iparban és az építőiparban számítanak. A magas infláció miatt azonban reálértéken szerényebb lehet a bővülés. Az emelkedő alapanyagárak és bérköltségek a mérsékeltebb profitvárakozásokban is tükröződnek.

A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak az előttük álló egy évre vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index 2021 utolsó negyedéves adatai alapján átlagosan 11,3 százalékos éves árbevétel-emelkedéssel számolnak a cégek. A mutató 17 éves története során még sosem kalkuláltak ilyen jelentős növekedéssel a kkv-k: fél év után megdőlt a 2021 második negyedévében felállított 10,8 százalékos eddigi csúcs. Összességében a vállalkozások 88 százaléka számít több bevételre és mindössze 10 százaléka kevesebbre. 

„A kkv-k láthatóan arra számítanak, hogy jelentősen több bevételük lesz 2022-ben, mert a kereslet továbbra is magas szinten marad. Azonban, ha az előrejelzéseknek megfelelően, idén is 5 százalék körül alakul az infláció mértéke, akkor a szektor reálértéken történő növekedése jelentősen elmaradhat a várakozásoktól” – értelmezte az eredményeket Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Nyereség tekintetében átlagosan 5,8 százalékos emelkedéssel kalkulálnak a cégek, összességében 80 százalékuk számol magasabb profittal. Amíg bevételükben nagyobb növekedésre számítanak, mint az előző negyedévben (10%), várt nyereségükben nem látható ez a változás. Ennek a hátterében több tényező is állhat, úgymint a bérköltségek növekedése, az alapanyagok drágulása és a gyenge forint.

A legkisebbek lehetnek a legnagyobb nyertesek

A mikrocégek számítanak a legjelentősebb mértékű árbevétel-növekedésre (13%), őket követik a kisvállalkozások átlag alatti várakozással (9,9%), majd a középvállalkozások zárják a sort (8,9%). Profit tekintetében ugyanígy alakul a sorrend, a mikrocégek éppen kétszer akkora emelkedéssel (7%) kalkulálnak, mint a középvállalkozások (3,5%), de a kisvállalkozások előrejelzései is az átlag alatt maradnak 4,9 százalékos értékkel.

Szektorok szerinti bontásban az iparban és az építőiparban számolnak a legnagyobb árbevétel-emelkedéssel (12,9%). A szolgáltatók szintén átlag feletti bővülést prognosztizálnak (11,7%), és tőlük alig lemaradva következnek a mezőgazdasági cégek (11%). A legkisebb, jóval átlag alatti növekedésre (9,2%) a kereskedelmi szektorban számítanak a vállalkozások.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, K&H/Fotó: pixabay.com)