Jump to content

Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson a Boeing kísérleti űrkapszulája

2022. 05. 23. 16:12

Kikötött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a Boeing CST-100 Starliner nevű kísérleti űrkapszulája szombat hajnalban – jelentették hírügynökségek.

Az asztronauta nélküli űrhajó 24 órával korábban indult el a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból. Egy Atlas V típusú rakéta emelte a magasba akkor, és mintegy 30 perccel később Föld körüli pályára állt. 2019-ben ezen a ponton hiúsult meg a Starliner kísérlete szoftverhiba miatt. Így most ez volt az első sikeres felbocsátási kísérlet. A Starliner az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) számára 225, a Boeing cég számára 130 kilogramm tömegű rakományt vitt az ISS-re.

Az űrhajó a tervek szerint 4-5 napot tölt el az ISS-en, a Földre visszatérve ejtőernyő segítségével landol majd az új-mexikói sivatagban.

Ha az egész kísérlet sikeres lesz, akkor a NASA újabb eszközre tesz szert, amellyel az Egyesült Államokból fel lehet jutni az ISS-re. Az űrsiklóprogram leállítása után ugyanis csak orosz Szojuz űrhajókkal tudták ezt megtenni, most viszont Elon Musk milliárdos cégének Falcon 9 rakétáját és Crew Dragon űrhajóját használják.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)