Jump to content

Pesszimistábbak idén a magyarországi cégvezetők egy felmérés szerint

2023. 02. 20. 12:53

A magyarországi közép- és nagyvállalatok 41 százaléka számít a cége nettó árbevételének növekedésére idén, szemben a tavalyi 61 százalékkal, és a válaszadók 10 százaléka gondolja úgy, hogy árbevétele csökken, míg 2022-ben ez az arány 3 százalék volt - közölte a Randstad Hungary humánerőforrás-szolgáltató hétfőn legújabb kutatása alapján.

A közlemény szerint az optimisták kicsivel több mint fele 4 és 10 százalékos nettó árbevétel növekedésre számít; az IT-szektorban, a szolgáltatóközpontoknál és a szolgáltatóiparban az átlagnál többen számolnak 15 százalék feletti növekedéssel.

A kutatásban részt vevő, csaknem 250 társaság többségénél úgy gondolják, hogy az év legnagyobb üzleti kihívása a megnövekedett bérköltségek (71 százalék) és a magasabb működési költségek (61 százalék) lesznek, a magasabb energiaköltségeket 43 százalék jelölte meg.

A kihívásokra válaszul a cégek 62 százaléka átalakítja a struktúrát és újraértékeli munkaerő-szükségletét, a válaszadók fele a működési költségeket vágja vissza, a vállalatok 48 százaléka befagyasztja a munkaerő-felvételt, 39 százalék árat emel, 35 százalék "egyéb" energiatakarékossági intézkedéseket vezet be, 31 százalék a munkavállalók készségeit fejleszti, 25 százalék energiahatékonysági beruházásokat hajt végre, 14 százalék pedig több home office lehetőséget ajánl fel az irodai energiaköltségek csökkentése érdekében.

A felmérés szerint létszámbővítést idén a cégek 34 százaléka tervez, szemben a tavalyi 89 százalékkal - írták a közleményben.

Rámutattak: a cégek nagy többsége, 97 százaléka tervezi idén a munkabérek emelését, míg tavaly a felmérésben részt vevők 83 százaléka nyilatkozott így. A fizetésemelések mértéke és a munkavállalók elvárásai azonban nem egyeznek: a munkaadók többsége 6-15 százalékos emelést tervez, a munkavállalók csaknem háromnegyede viszont a 16-20 százalékos vagy ennél is magasabb arányú fizetésemelést tartja reálisnak. Húsz százalék feletti emelést a cégek alig 1 százaléka tervez, ezek döntően az IT és telekommunikációs szektorból kerülnek ki.

A humánerőforrás cég a négynapos munkahétről is megkérdezte a kutatásban részt vevő vállalatok képviselőit: 17 százalék tervezi tesztelni vagy bevezetni a munkavállalók munka-magánélet egyensúlyának javítása érdekében, ám a döntő többség, 83 százalék kivitelezhetetlennek tartja a saját szervezetében.

A Randstad központi irodája Hollandiában található, a cég 38 piacon van jelen, csaknem 40 ezer alkalmazottal; Magyarországon 2004-ben jelent meg, négy irodát működtet.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)