Jump to content

Romániában minden korábbinál magasabbra emelkedhet idén a bajba jutott cégek száma egy elemzés szerint

2023. 02. 27. 09:55

Romániában a fogyasztás jelentős csökkenése, a magas infláció és a körbetartozás terjedése miatt idén minden korábbinál magasabbra emelkedhet a bajba jutott cégek száma - írta csütörtökön az Agerpres hírügynökség a Sierra Quadrant felszámoló cég elemzését ismertetve.

Az infláció, a szomszédban zajló háború és a fogyasztás visszaesése miatt tavaly több mint 135 ezer vállalkozás vált fizetésképtelenné, függesztette fel, vagy szüntette be tevékenységét Romániában, csaknem 15 százalékkal több, mint 2021-ben. Tavaly 73 639 vállalkozást töröltek a cégjegyzékből (ez 10 százalékos növekedés), 39 320-at oszlattak fel (+24,2 százalék), 15 700 függesztette fel tevékenységét (+20,5 százalék), és 6649 vált fizetésképtelenné (+8,2 százalék).

Az elemzés szerint az idei perspektívák sem bíztatóak, mert egyre terjed a körbetartozás, jelentősen visszaszorult a beszállítói hitelezés, a romániai cégek legelterjedtebb finanszírozási módja, mindez pedig hozzáadódik az infláció okozta terhekhez. Tavaly a kereskedelemben szedte a legtöbb áldozatot a válság: az ágazatban csaknem 38 ezer cég jutott bajba, és várhatóan idén is a nagy- és kiskereskedelmi, az autójavító, az építőipari, feldolgozóipari és fuvarozó cégek lesznek a legsérülékenyebbek.

A pénzromlás miatt olyan mértékben csökkent a vásárlóerő, hogy a korábban sikerágazatok számító divatszektorban és élelmiszer-kereskedelemben is jelentősen visszaesett a forgalom, az áremelésekkel a fogyasztás visszaesésének csak egy töredékét tudták kivédeni - részletezi a tanulmány.

A problémákkal küzdő üzletágak rangsorában az építőipar áll a második helyen, több mint 21 ezer bajba jutott céggel. Az
az építőanyagok, a villanyáram, gáz, és üzemanyag drágulása keresztülhúzta a beruházók számításait, ennek hatását fokozta a bankhitelek drágulása. Nem kizárt, hogy 2023-ban a 20-30 százalékkal emelkedik majd a bajba jutott építőipari cégek száma - jósolja az elemzés.

"A 2023-as év a kivárás és az új piaci feltételekhez igazodás éve lesz sok román vállalkozás számára. Az infláció, a bizonytalanság, a forrásokért folytatott harc továbbra is hatással lesz a gazdaságra, beleértve a munkaerőpiacot és bérezést is. A román cégeknek, főleg a kis- és középvállalkozásoknak az év elején nagyon figyelmesen fel kell mérniük a kockázatokat. Ne higgyék azt, hogy 2023 a mesés gazdasági növekedés éve lesz, és az infláció hatása egyből eltűnik, mint egy múló megfázásé" - idézte az Agerpres Ovidiu Neagsut, a felszámoló cég társtulajdonosát.

Az elemző pesszimizmusát a cégvezetők is osztják. A Sierra Quadrant felmérése szerint a menedzserek 63 százaléka borúlátóan nyilatkozott 2023-as várakozásairól, mindössze 11 százalékuk tekint bizakodóan az idei évre, a többiek - a túl sok bizonytalanságra hivatkozva - nem akartak jóslatokba bocsátkozni.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)