Jump to content

Optimistábbak a magyar cégvezetők

2024. 03. 28. 21:37

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint.

A felmérésről szóló összefoglalóból kiderül, hogy míg tavaly négyből három cégvezető számított a makrogazdasági kilátások romlására egyéves időtávban, addig idén minden második (47 százalék) vélte így. Alig több mint egyharmaduk (37 százalék) nem számít a gazdasági környezet változására, míg 16 százalék vár az előzőnél jobb évet.

Az optimizmust erősíti, hogy az energiaköltségekből adódó árnyomás enyhült és a gyengülő forint is kedvező lehet az exportra is dolgozó cégeknek - közölték.

A válaszadók saját vállalkozásukat illetően még derűlátóbbak; alig 21 százalékuk számít kedvezőtlenebb évekre, az előző évi 63 százalék után és ugyanekkora arányban vannak azok, akik ugyanolyan évre számítanak idén, mint 2023-ra.

A cégvezetők 32 százaléka tervez létszámbővítést, és 70 százalék bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében.

A válaszadók fele (53 százalék) tervez beruházást egy éven belül akár pályázatok elnyerése nélkül, 21 százalék viszont csak támogatás esetén fejlesztene.

A cégek negyede (26 százalék) pedig egyaltalán nem tervez beruházni 2025-ig - közölték.
A Niveus Consulting Group harmadik felmerésében közel 600 vállalkozás gazdasági várakozásait vizsgálta.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)