Jump to content

Módszerek a hatékony munkaerő-felvételre

2014. 03. 12. 22:18

Ne pazarold tovább az idődet és a pénzedet arra, hogy a rossz embert választod munkaerő-felvételkor. Ideje, hogy javíts az állásinterjúk során alkalmazott módszereiden!

A munkaerő-felvétel kockázatos vállalkozás lehet: a céged sikerét kockáztatod azzal, ha nem a megfelelő embert választod a posztra. Az interjúztatás több, mint egyszerű tudomány, valódi művészet.

Nem egyszer előfordult már az, hogy valaki papíron és az állásinterjú alatt igen ígéretesnek tűnt, ám amikor bizonyítania kellett volna az új munkahelyén, rövid időn belül kiderült, hogy alkalmatlan a feladatra. Másfelől lehetnek olyan jelentkezők is, akik ugyan nem tudják annyira hatásosan eladni magukat az interjú során, ám amikor munkáról van szó, 120 százalékosan teljesítenek. A jó cégvezetőnek meg kell tanulnia olvasni a sorok között, és fel kell ismernie azokat a jeleket, amelyek alapján eldönthető, hogy melyik jelölt való az adott posztra. A tét nagy: a rossz munkaerő felvétele nemcsak sok kellemetlenséggel jár, de költséges is.

Jó módszer lehet, ha az interjú előtt a jelölteket az alkalmazottak közelében ültetjük le, és 10-15 percig magukra hagyjuk őket. Érdemes megfigyelni, hogy a jelöltek kommunikálnak-e a leendő munkatársaikkal, és ha igen, miről beszélnek. A viselkedésük alapján következtetéseket vonhatunk le a személyiségüket illetően, és arra vonatkozóan is kaphatunk információkat, hogy mennyire illenének az iroda közegébe.

Ideális esetben az állásinterjú kétoldalú: nemcsak a munkaadónak kell megismernie a jelöltet, hanem a leendő alkalmazottnak is érdemes tájékozódnia a munkahelyről, a munkatársakról, az elvégzendő feladatokról. Olyan alkalmazottat érdemes választani, aki nem közönyös, hanem aki érdeklődik a cég, a feladatok és az alkalmazottak iránt.

Számos információt le lehet szűrni a jelölt gondolkodásmódjáról és a munkatársakkal való viszonyáról pusztán néhány, az álláshoz nem szorosan kapcsolódó kérdés feltevésével. Ha például megkérdezzük, hogy mit szeret csinálni a szabadidejében, kiderülhet, hogy a kreativitáson vagy a versengésen alapuló tevékenységek állnak hozzá közelebb.

Tekints az adatok mögé! Figyeld meg, hogy melyik jelölt gondolkodik logikusan, tisztán, ki az, aki a dolgok mögé tekint, akit érdekelnek a részletek. Hogy ezt megtudd, kérd meg a jelentkezőket, hogy foglalják össze egy beszélgetés vagy egy előadás lényegét.

Végezetül pedig kérd meg a jelentkezőket, hogy meséljék el, mikor és hogyan kapták életük első munkáját. Ha valaki már korán elkezdett pénz keresni, jó esetben azt jelzi, hogy már fiatalon szigorú munkamorált alakított ki magának.


Fotó: FreeDigitalPhotos