Jump to content

Így foglalkoztass megváltozott munkaképességűt

2014. 04. 14. 21:02

Nemes és szép cél a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása. Ha a vállalkozásod olyan tevékenységet végez, hogy erre lehetőséged nyílik, mindenképp érdemes élned vele. Megmutatjuk, mit a teendő ilyen esetben, illetve milyen támogatásokra tarthatsz igényt!

Először is fontos, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása esetén az ajtókat, az átjárókat, a szintbeli különbségeket áthidalókat, a lépcsőket, a zuhanyozókat, a mosdókat és a munkahellyel összefüggő berendezéseket a testi adottságaiknak megfelelően kell kialakítani vagy szükség esetén átalakítani.

Bár ez némi beruházást jelenthet a vállalkozásod számára, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtott támogatása kompenzációt nyújthat ehhez. Amennyiben nem akkreditált a vállalkozásod, hanem úgynevezett „integráló cég", vagyis egy olyan társaság, amely szimplán megváltozott munkaképességűeket is foglalkoztat, akkor az alábbi támogatásokat veheti igénybe:

  • mentesülés a rehabilitációs hozzájárulás megfizetésére kötelezett munkáltatóknak a hozzájárulás megfizetése alól (25 fő feletti cégek) (évi 964.500 Ft hiányzó személyenként)

  • rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása esetén: a munkaadó szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe ezen megváltozott munkaképességű személynek az adófizetési kötelezettséget eredményező munkaviszonyára tekintettel. A kedvezmény mértéke az adó alapjának megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér – de legfeljebb a minimálbér kétszeresének – 27 százaléka.

  • különböző Európai Unió által biztosított forrásokból származó bérköltségre és járulékokra vonatkozó kedvezmények pályázhatóak meg, az adott pályázati időszak kiírt pályázataitól függően.

Megváltozott munkaképességű személy az, akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű. Ez egyben azt is jelenti, hogy az összes egészségkárosodás mértéke 40 százalékos vagy annál nagyobb. Ez a két új fogalom cserélte fel 2008-tól az addigi munkaképesség-csökkenés fogalmát és százalékos besorolást.


Fotó: FreeDigitalPhotos