Jump to content

Kevesebb munkához kell majd szakképzettség

2014. 04. 23. 17:33

Több esélyük lesz a közeljövőben a szakképzetlen munkanélkülieknek, hogy állást találjanak. Egy rendelettervezet szerint ugyanis számos munkakör esetében – főként a vendéglátásban – ezentúl nem lesz feltétlenül szükség szakképesítésre.

Az elektromos háztartási cikkek és háztartási kisgépek, a számítógépek és szoftverek, a számítógép-alkatrészek, valamint a telekommunikációs cikkek szakképesítés nélkül is árusíthatók, továbbá a kávézó, eszpresszó és büfé felszolgálóinak sem lesz szükségük szakképesítésre – áll a napokban megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezetében.

A tervezet indoklása szerint csekély a kockázata annak, hogy a jelenleg előírt szakképesítés hiányában a vásárlókra, fogyasztókra, a közbiztonságra vagy a termékbiztonságra bármilyen veszélyt jelentsen, ha az elektromos cikkeket és számítástechnikai termékeket szakképesítés nélküli emberek értékesítik.

A másik érv pedig az, hogy az államilag szervezett OKJ-s szakképesítések nem képesek olyan mértékben követni a technikai változásokat, mint a forgalmazók és gyártók által biztosított képzések, szakmai iránymutatások. A vevők is felkészültebbek és előzetesen tájékozódnak a termékek jellemzőiről, a gyártók pedig részletes használati útmutatókkal is segítik a vásárlókat.

Az érintett szakmai szövetségekkel egyeztetéseket folytatott a szaktárca. A minisztérium szerint nem indokolt a jövőben kötelező szakképesítési előírás a következő idegenforgalmi munkakörökre sem: szállodai üzemben portai és szobafőnöki tevékenység, utazásszervezés és -közvetítés, rendezvényszervezés, utazási irodai ügyintézés (valutaváltás, szálláshely- és programközvetítés, menetjegyek, valamint egyéni társas utak értékesítése), ügyfélszolgálat, valamint információnyújtás és szabadidő-szervezés.

A vendéglátáshoz kapcsolódó tevékenységek közül pedig a hidegkonyhás kiszolgálást - a kávézók, eszpresszók és büfék felszolgálóit - vette ki a tervezet a képzési jegyzékből. Az indoklás megjegyzi, hogy a melegkonyhai ételek felszolgálói továbbra is csak szakképzett személyek lehetnek.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI