Jump to content

Hogyan bánjunk az introvertált kollégákkal?

2014. 06. 19. 09:44

Milyen egyszerű dolgunk lenne, ha minden alkalmazott egyforma lenne. Ám sajnos ez korántsem igaz a kollégákra. Vannak cserfes, barátkozós, alapos, szabálykövető, lelkes és kevésbé lelkes kollégák. Attól, hogy különbözőek, még mindannyian lehetnek jó szakemberek. A jó vezető tudja, hogy hogyan aknázza ki az alkalmazottak erősségeit, és hogyan kezelje a gyengeségeit. Hogyan bánj az introvertált kollégákkal?

Az introvertált típus általában csendes, szégyenlős, másfelől viszont alapos és kitartó. Jó munkaerő lehet, bár igaz, hogy egy kicsit más típusú munkahelyre és vezetői hozzáállásra van szüksége, mint az extrovertált társainak. Ám ha megkapja azt, amire szüksége van, szinte bármire képes a cégért és a vezetőkért.

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy az introvertált kollégák általában nem szeretik a reflektorfényt, nem szeretnek a figyelem középpontjába kerülni. Éppen ezért közönség előtt – ha lehet – ne szólítsuk meg őket, ne hívjuk fel rájuk a figyelmet. Ha pedig mégis a figyelem középpontjába kell kerülniük – például elismerést, díjat kapnak – a legjobb, ha előre jelzed nekik, hogy mire számítsanak.

Igaz ugyan, hogy az introvertált típusú munkavállalók általában nem érzik kényelmesen magukat, ha minden figyelem rájuk szegeződik, de mint mindenki másnak, nekik is szükségük van időnként az elismerő szavakra. Éppen ezért ha valami nagy dolgot tettek, dicsérd meg őket, sokszor elég egy-egy szó, vagy egy néhány mondatos e-mail is.

Ne várd el az introvertált kollégáktól, hogy nagyközönség előtt megosszák veled a gondolataikat, észrevételeiket, ötleteiket! Jobb, ha négyszemközt beszélgettek a tervekről vagy ötleteltek. Ha csak ketten-hárman vagytok az irodában, vagy írásban elküldheti a meglátásait, valószínűleg jóval könnyebben osztja majd meg az ötleteit veled.

Ha pedig hibázna, elegendő, ha négyszemközt megemlíted neki a problémát, mert ellenkező esetben úgy érezheti, hogy mások előtt megszégyenült. Nagy valószínűséggel így is tanulni fog a hibájából, és legközelebb mindent megtesz majd azért, hogy ne kövesse el ugyanezt a hibát.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu