Jump to content

Hőségriadó: erre kell figyelni a munkahelyen!

2014. 07. 17. 18:33

Elrendelték az év első hőségriadóját, ennek pedig a munkaheleken is megvan a hatása. A védőital és a megfelelő hőmérséklet, valamint pihenőidő hiánya miatt akár a munkavédelmi hivatla akár brságot is kiróhat egy cégre.

Ahhoz, hogy egy iroda megfeleljen a munkavédelmi előírásoknak, zárt munkahelyeken olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell beépíteni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait. Az előírt hőmérséklet szellemi tevékenységnél 21-24 fok, könnyű fizikai munkánál 19-21 fok, közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fok, míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 fok.

Nagy hőség esetén óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma a 24 fokos korrigált értéket meghaladja. Ezt ha lehet, hűvösebb helyen töltsék el a munkavállalók. A klímaberendezéseket rendszeresen ellenőriztetni, tisztíttatni kell.

Ha a munkahelyi klíma meghaladja a 24 Celsius fokot, igény szerint, de legalább félóránként, általában 14-16 fokos ivóvizet (ásványvizet vagy csapvizet) kell a dolgozóknak adni - amihez a pohár biztosítása is kötelező.

Szabadban végzett munka esetén magas UV-sugárzás - 7,5-es index felett - ha megoldható, korábban kell a műszakot elkezdeni, 11-15 óra közötti időszakban szünetet kell tartani, később viszont már lehet a munkát folytatni.

Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. Figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon. A pihenőidőt fedett, zárt, vagy ha ilyen nincs, akkor szabadtéri, de árnyékolt helyen kell biztosítani.

Ezen kívül megfelelő munkaruhával kell ellátni a dolgozót és elő kell írni a sapka, kalap használatát a hőségben. Nehéz megtalálni a megfelelő öltözéket, mivel annak a jó szellőzés melett a sugárzás ellen is védenie kell.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Munkajog.hu