Jump to content

Támogatják a munkáltatók a lakáshitelt

2014. 10. 15. 12:20

A munkáltatók egyharmada tervezi, hogy már az idén segít munkavállalóinak a laksáhitelük törlesztésében - derült ki egy felmérésből. Vannak olyan munkavállalók, akik már meg is kapták az ehhez használható cafetéria juttatást,

A munkáltatók lelkesen közelítenek a munkáltatók lakáshitel-törlesztési segítségéhez, az indító és a fogadó bankok is egyre jobban készen állnak - számolt be a Profession.hu-nak Fata László cafetériaszakértő a cafeteriatrend.hu szakértői oldal október eleji felmérését ismertetve. A kutatásban azt vizsgálták, hogyan időzítik a munkáltatók a lakáshitel-támogatás kiadását.

A résztvevő 656 munkáltató majdnem harmada (30,18 százaléka) már az idén ad ilyen juttatást a munkavállalóinak. Sőt közel 15 százalék azt jelezte, hogy már túl is van az utaláson. 46,64 százalék 2015-re időzíti ennek az új juttatásnak a bevezetését, de a jövő évi startot tervezők fele már az idén nekilát az adminisztrációs feladatoknak, hogy kellő biztonsággal elvégezhesse ezt.

A nem reprezentatív felmérésben résztvevő munkahelyek mindössze negyede (23,17 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy sem idén sem jövőre nem használja a lakáshitel támogatást a juttatási rendszerében. Ez 5 százalékkal alacsonyabb érték, mint a májusban mért adatunk, hiszen tavasszal a válaszadók 28,2 százaléka mondta azt, hogy nem szerepel majd a juttatási kínálatában a lakáshitel támogatása - hívta fel a figyelmet a cafetériaszakértő.

Az egyes munkavállalók esetén a munkáltató felelőssége, hogy megítélje, hogy jogosult-e a dolgozó az adómentes juttatásra. Az ilyen vizsgálatokon eddig nehéz szívvel kellett elutasítani azokat a munkavállalókat, akik már eladták a hitellel terhelt ingatlanjaikat, de a hitelt még nem tudták lezárni, továbbra is törlesztették ezt.
Fata László szerint a problémát az jelentette, hogy csak akkor lehetett adómentes a juttatás, ha a munkavállaló a lakás tulajdonosa, résztulajdonosa vagy haszonélvezője volt. Ez a feltétel nyilván már nem állhat fenn az eladott ingatlan esetén.

A szakértő beszélt a nyáron 3 ponton módosult szja-törvényről, melyek közül az egyik módosítás éppen a fenti problémára ad megoldást. Amellett, hogy mostmár azok is részesülhetnek adómentesen lakáscélú hiteltámogatásban, akiknek már csak a hitelük van meg, de a lakással már nem rendelkeznek, két újabb módosítás is napvilágot látott.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/Profession.hu