Jump to content

Nagyon szeretnénk dolgoztatni a fiatalokat

2016. 01. 27. 19:26

Milliókat kaphatnak cégindításhoz, bértámogatással segítik az elhelyezkedésüket, de a munkatapasztalat megszerzésében vagy a továbbtanulásban is segítik a magyar fiatalokat az Ifjúsági Garancia Rendszerben. Eddig már mintegy 23 ezer ember kapott valamilyen segítséget, és csaknem 200 vállalkozás szerzett indulótőkét a programban. Idén is az év közepéig várják a jelentkezőket.

Elindult a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program a közép-magyarországi régióban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A Vállalkozz itthon, fiatal! nevű projekt célja új egyéni vagy mikrovállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemléletű, 25 év alatti fiatalok felkészítése saját vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatás nyújtása a vállalkozás induló költségeihez. A program keretében a fiatalok képzést, illetve szakmai tanácsadást kapnak üzleti tervük összeállításához, az elfogadott tervvel rendelkezők pedig hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak.

Mint ismeretes, a fiatalok foglalkoztatásának növelése és munkanélküliségi rátájuk csökkentése érdekében az Európai Unió 2013-ban létrehozta az Ifjúsági Garancia Rendszert, amely különböző eszközökkel támogatja a fiatalok munkába állását, és amelyhez Magyarország is csatlakozott. A magyar kormány az Ifjúsági Garancia Rendszert (IGR) tekinti a fiatalok foglalkoztatását elősegítő elsődleges eszköznek. A fiatalok munkanélküliségének csökkentése jelenleg az Európai Unió (EU) egyik leghangsúlyosabb célkitűzése. Az Ifjúsági Garancia Rendszer lényege, hogy azon 15-24 év közötti fiatalok számára, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, a foglalkoztatási szervnek hat hónapon - illetve később négy hónapon - belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat szerzésre, vagy a tanulásra. A program több lépcsőben valósul meg. Első lépésben a már legalább hat hónapja folyamatosan álláskereső fiataloknak kell lehetőséget kínálni, ezt követően lépésről lépésre megoldást találva valamennyi 25 év alatti, tanulmányait befejező vagy félbehagyó, elhelyezkedni nem tudó vagy állását vesztő és segítséget kérő fiatal számára.

Fontos tudni, hogy az első szakaszban a programba lépésre 2016. június 30-ig van lehetőség, de segítő támogatásokat 2017. december 31.-ig lehet nyújtani a projekt költségvetésének terhére. Az Ifjúsági Garancia Rendszer másik kiemelt célja az, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban, vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalok esetében elsősorban a gazdaság igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére, a szakképzett fiatalok esetében, pedig a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a versenyszférában történő elhelyezkedésre helyezi a hangsúlyt.

(Forrás: Sikerescég.hu/Prfoit7.hu Fotó: FreeDigitalPhotos)