Jump to content

Diákot alkalmazna a cége? Mostantól ezért éri meg

2016. 07. 04. 20:07

Adómentes lett a minimálbér erejéig a duális képzésben résztvevő hallgatók díjazása. Ezt a hallgatót foglalkoztató vállalkozás fizeti, így az érintett cégek pénzügyi osztályának figyelembe kell vennie a bérszámfejtésre vonatkozó módosításokat - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A júniusi törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó szeptember 1-ig visszamenőleg is kiterjesztette az adómentességet.

Mi változott?

A duális képzés sajátossága, hogy a cégek munkaszerződés alapján díjazást nyújtanak a hallgatóknak az oktatás teljes időtartamára, de a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a hallgatóknak a duális képzés során az elméleti szakaszban kapott díja eddig adóköteles volt, szemben a nappali tagozatos hallgatók szakmai gyakorlatával. Azonban a június 16-i változtatás értelmében a minimálbér erejéig (111 ezer Ft/hó) megszűnt a duális képzés során nyújtott díjazás adókötelezettsége az elméleti szakaszra vonatkozóan. További módosítás, hogy a munkahely által adott béren kívüli juttatások erre az időszakra is kedvezményes adózással adhatóak (pl. üdülési csekk, munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány).

A törvénymódosítás sajátossága, hogy a jogalkotó 2015. szeptember 1-ig visszamenőleg kiterjesztette az adómentességet, így alkalmazható az azóta keletkezett adókötelezettségekre is.

(Forrás: privatbankar.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)