Jump to content

Alapvető elvárás a fiatalok körében a rugalmas munkaidő

2017. 06. 05. 19:08


A JobsGarden legújabb kutatása szerint a fiatal munkakeresők (20 és 30 év közöttiek) rugalmas munkaidőt várnak el munkahelyüktől, ugyanakkor nem jelent számukra problémát a többletmunka, abban az esetben, ha ez nem fordul elő rendszeresen.

A kutatás középpontjában a munkaidő jellege, mértéke és a fiatal munkavállalók túlórához való viszonya állt. A kutatás eredménye szerint a fiatal álláskeresők körében alapvető elvárás a rugalmas munkaidő, cserébe ők sem utasítják el a túlórát abban az esetben, ha az nem fordul elő rendszeresen, tehát rugalmasságért cserébe rugalmasság jár.

A kötött munkaórát választók közül húsz százalék preferálja a 8-től 16:30-ig tartó sávot, tíz százalékuk dolgozna 9-től 17:30-ig. A home office igen népszerű a fiatal munkakeresők körében: a megkérdezettek közel fele preferálja azt a munkahelyet, amelyik nyitottan áll ehhez a kérdéshez.

 "Az Y és Z generációs munkavállalók (Y generáció: 1980–90-es évek; Z generáció  2000-es évek) ma már elvárják a munkaadójuktól a rugalmasságot, és azt, hogy a munkaidejük is rugalmas legyen. Ha választásra kerül sor, a többség azt a munkahelyet részesíti előnyben, ahol nincs megszabva, hogy 8-tól 16:30-ig akkor is bent kell ülni az irodában, ha nincs annyi munka. Ez persze rugalmasságot követel a munkáltatótól is, de a verseny egyre kiélezettebb, így sokan alkalmazkodnak az elvárásokhoz" – mondta Paulovics Éva, a JobsGarden ügyvezető igazgatója.

A nem reprezentatív kutatás során a túlórára is kitértek: tízből hat munkakeresőnek nem jelent problémát a többletmunka, abban az esetben, ha ez nem fordul elő rendszeresen. A további válaszadók három, 12,5 százalékos csoportra oszthatók aszerint, hogy egyáltalán nem tolerálják a túlórát, vagy csak akkor foghatók rá, ha azt ki is fizetik nekik, illetve egyáltalán nincs ezzel problémájuk.

(Forrás: sikeresceg.hu; JobsGarden; kép: pixabay.com)