Jump to content

Idén még inkább megéri megváltozott munkaképességűeket alkalmazni

2018. 02. 08. 15:21

Akár tízmilliókat spórolhat egy cég a meglévő dolgozók rehabilitációs átvilágításával is: idén már fejenként egymillió 242 ezer forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie annak a cégnek, amelyik nem alkalmaz megfelelő számú megváltozott munkaképességű személyt. Ugyanakkor a cégek rehabilitációs átvilágítással is megoldhatják ennek az összegnek a befizetését: egy-egy ilyen audit a dolgozóknak akár több mint öt százalékáról is feltárhat kedvezményre jogosító tartós betegséget.

Minden társaság, amely 25 főnél nagyobb létszámmal működik, ám az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a teljes állomány öt százalékát, a hiányzó létszám után fejenként évi egymillió 242 ezer forintot köteles rehabilitációs hozzájárulás címén az állam számára fizetni.

Egyes régiókban – elsősorban a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon – még mindig sok megváltozott munkaképességű személy keres állást, ugyanakkor az ország többi részében igen magas, akár hetven százalékot is meghaladó mértékű, ami e kör alacsony mobilitási képességeit ismerve igen magasnak mondható. A cégek egyre gyakrabban hiába keresnek egy adott pozícióra ilyen munkatársat.

A munkáltatók számára a felvételen kívül további megoldást kínál saját dolgozóik rehabilitációs átvilágítása, amely a demográfiai összetételtől függően a meglévő dolgozók 1,5-6 százalékáról derít ki valamilyen tartós betegséget, vagyis egy ilyen audit akár önmagában is a cég teljes rehabilitációs hozzájárulási kvótáját megspórolhatja.

„Kevesen tudják, hogy egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér öt százalékát, vagyis az idei évben havi 6900 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak” – hívta fel a figyelmet Balog Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője. Hozzátette: ráadásul ez az összeg akár öt évre visszamenőlegesen is jár, ami 400 ezer forint feletti összeget is jelenthet. A jogszabály több olyan, látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító egészségügyi problémát is ebbe a körbe sorol, mint a laktózintolerancia, a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.

A rehabilitációs átvilágítások során gyakori eset, hogy bár a munkavállaló és a munkáltató is ismerik a problémát, de azért nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőségekkel, mert nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen jelentős kedvezményeket biztosíthat számukra.

A leggyakrabban előforduló problémák

Az elmúlt években elvégzett, több mint 8000 munkavállalót érintő rehabilitációs átvilágítások során a Trenkwalder az alábbi megoszlásban tárt fel különféle, a megváltozott munkaképesség megállapításához elegendő problémákat:

  • a problémák közel fele mozgásszervi eredetű,
  • további egynegyed részük valamilyen keringési rendellenességre vezethető vissza,
  • a fennmaradó mintegy 30 százalékba tartoznak a daganatos, pszichés, illetve immunológiai, főként allergiás jellegű tüneteket mutató betegségek.
(Forrás: sikeresceg.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)