Jump to content

Itt tartanak a női vállalkozók Magyarországon

2018. 03. 08. 17:00

A fejlett országokban sokkal több forrás és lehetőség áll a nők rendelkezésére, ide értve a tőkét, a pénzügyi szolgáltatásokat és a felsőoktatási programokat is – ezt mutatja a Mastercard Női Vállalkozói Indexe.

Öt régióban – Ázsiában, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában –, ezeken belül pedig 57 országban követi a női vállalkozások fejlődését és eredményeit a Mastercard kutatása.
 
„A nők figyelemreméltó lépéseket tettek a világ üzleti vállalkozásainak tulajdonosaiként, de továbbra is rengeteg kiaknázatlan lehetőség van bennük. Mi ezekre az erőfeszítésekre hívjuk fel a figyelmet és hisszük, hogy ezáltal támogathatjuk őket abban, hogy még sikeres vállalkozásokat vezessenek, és gazdagabb, teljes értékű életet élhessenek” – mondta Martina Hund-Mejean, a Mastercard pénzügyi igazgatója.
 
Mastercard Női Vállalkozói Index – A legjobb 10 ország, ahol a nők kedvező helyzetből indíthatnak vállalkozást
 
Új-Zéland – 74,2
Svédország – 71,3
Kanada – 70,9
Egyesült Államok – 70,8
Szingapúr – 69,2
Portugália – 69,1
Ausztrália – 68,9
Belgium – 68,7
Fülöp-szigetek – 68,0
Egyesült Királyság – 67,9

Magyarország az összesített index 41. helyén végzett. Ez az eredmény több alpontszámból áll össze: a női vállalkozások aránya hazánkban 28,1 százalék, vagyis szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő. E mellett sok női vezető is van a vállalkozások élén. A női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások magas arányának köszönhetően ebben a tekintetben a 12. helyen szerepelünk világviszonylatban.

Az index arra is rámutatott, hogy az erős támogatói háttérrel rendelkező fejlett országokban is tetten érhető a nők hátrányos megkülönböztetése. Új-Zélandon például a társadalom kevéssé elfogadó a női vállalkozókkal szemben, akik ennek ellenére az index legelső helyéig emelték az országot immáron második éve.

Lehetőségek kontra gazdasági fejlettség
 
A kutatás szerint a vállalkozók lehetőségei nem feltétlenül vannak összefüggésben az adott ország gazdasági fejlettségével. Az olyan fejlődő országok, mint Ghána (46.4 százalék), mely egyike az Index új vizsgált országainak – Malawi és Nigéria mellett, vagy Uganda (33,8 százalék) és Vietnám (31,3) esetében magasabb a női vállalkozók aránya több fejlettebb országéhoz képest is. Ezekben az országokban a nők a szükségtől vezérelve vállalkoznak, őket a pénzügyi tőke és a támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya mellett a túlélés is ösztönzi.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)