Jump to content

Öt fatális baklövés, amit a CV-ben elkövethetsz

2019. 01. 22. 14:00

Manapság a jó önéletrajz kincset ér, de úgy igazából. Az interneten talált sémákba azonban kár megbízni, mert gyakran csak standardizált tömegeket gyártanak, amivel nem lehet kiemelkedni. Mi kell a munkavállalónak?

Az önéletrajz megírását sajnos nem tanítják a középiskolában, vagy ha meg is teszik, akkor azt sem az adott korszak igényeihez szabva teszik. Pedig jó CV nélkül a legnagyobb lángelme lobogását sem veszik észre. Alább összegyűjtöttük, mit nem szabad beleírni, beletenni, ha jót akarsz magadnak.

Csoportkép

Meglepő? Inkább gyakori. A rosszul megválasztott önéletrajzfotó gyakorlatilag lenullázza az ember esélyeit, főként, ha olyan igazolványképet használ, amin többen szerepelnek. A munkaadó nem gyakran értékeli pozitívan az ilyen ötleteket, így inkább érdemesebb a hagyományosnál maradni.

Egy ing, egy hétköznapi hajviselet és kész is a tökéletes önéletrajzfotó.

Szerkezeti hiba

A szakami önéletrajz gyakran kaotikussá válik a végére, így nem ár, ha egy napot pihentetve, friss szemmel ülünk a gép elé. Ugyanis az áttekinthetetlen CV nem sok jót sugall a HR szakembernek.

Elütések

Tévedni emberi dolog, de nem egy önéletrajzban. Az elütések, pontatlanságok, azt a képet festhetik a munkavállalóról, hogy nem precíz és nem alapos abban, amit csinál.

E-mail baki

Talán nekünk fel sem tűnik, de a fiatalkori e-mailcímek a HR-esnek azonnal szemet szúrnak. Az álláskereséshez célszerűbb olyan e-mailt létrehozni, amit te magad is komolyan vennél.

Túl hosszú CV

Nem kell azt is beleírni, hogy melyik általános iskolába jártál. Sőt, a sikeres önéletrajz maximum hossza két oldal, és a tartalmazott szöveg inkább pontokba szedett, mintsem egybefüggő.

Érdemes ezekre odafigyelni.

(Forrás: sikeresceg.co.hu/Fotó: pixabay.com)