Jump to content

A rossz főnök 4 ismérve

2019. 02. 18. 13:55

A vezetőt és a főnököt sok minden megkülönbözteti egymástól, azonban nem kérdés, hogy az alábbi négy jellemvonás, csak a leváltásra váró főnökökben van meg.

A rossz főnök nem tudja vezetni a csapatát, sőt nem is számít annyira extrém esetnek, hogy egy-egy munkavállaló az elviselhetetlen felettes miatt bont vitorlát. A nem megfelelő vezetési stratégiát gyakorolni természetesen könnyebb, ahogy felismerni is. Ennek ékes példáit gyűjtöttük össze.

Csak elvár, de nem magyaráz

A rossz főnök egyik legtipikusabb ismérve, hogy precíz munkavégzést vár el a határidők szentségének betartása mellett. Ez természetesen nem is lenne probléma, ha emellé némi segítséget vagy iránymutatást adna. Iránymeghatározás, építő jellegű visszajelzés nélkül viszont csak kis ideig lehet ezt fenntartani.

Korhol, de nem motivál

A fentihez talán szorosan hozzátartozik az a fajta attitűd is, amikor a vezető az eredmények, kiemelkedően kreatív munkákat csak tudomásul veszi, a legapróbb hibákat, elcsúszásokat viszont gigászi méretűre nagyítja.

Sajnos igen általános jellemzője az alkalmatlan felettesnek az, hogy képtelen dicsérni, motiválni vagy elismerni. Az ő szótárában ezek a szavak nem léteznek, csak a lecseszés.

Fékevesztett indulatok

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ami nem minden rossz főnökre igaz, de amelyikre igen, onnan most azonnal fejvesztve kell menekülni.

Tény hogy beosztástól függetlenül mindenki elveszíti néha a munkába vetett türelmét, de egy vezetőnek tudnia kell kezelni és palástolni a dühét vagy a csalódottságát. Ellenkező esetben könnyen elérheti azt, hogy a beosztottjai tartani fognak tőle, az érzelmitúlfűtöttséggel járó helyzeteket pedig kerülni fogják, akár betegszabadság árán is. Kinek éri ez meg?

Nem fogadja el más véleményét

Teljesen mindegy, hogy az kitől jön, csak az ő szava lehet az igaz. Az alkalmatlan vezető nem hajlandók a kompromisszumra, és csak a saját hangjukat szeretik hallatni. Meggyőzésre az ész érvek ellenében sincs lehetőség. Akkor is neki van igaza, ha az általa megálmodott munkafolyamat, határidő, bármi, ésszerűtlen és teljesíthetetlen, netán felesleges.

(Forrás: sikeresceg.co.hu/Fotó: pixabay.com)