Jump to content

Az ülő életmód mégsem olyan halálos

2019. 04. 29. 17:05

A hosszú órákon át tartó ülés nem növeli a halálozás kockázatát olvasható volt tavaly az Exeteri Egyetem honlapján található hosszú távú, nagyszabású kutatás eredményei alapján.

A University College London tudósaival együtt készített kutatás ellent mond a korábbi nézeteknek, melyek szerint az üldögélés akkor is közelebb hozhatja a halált, ha egyébként az ember más testmozgást végez mellette.

Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány készítői több mint 5000 résztvevőt követtek 16 éven át. Azt találták, hogy akár otthon, akár a munkában ül sokat az ember, az nem függ össze a halálozás kockázatának fokozódásával.

Az eredmények a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlásaival is ellentétesek. Az NHS szerint a túl hosszú ideig tartó ülés árt az egészségnek függetlenül attól, ki mennyit sportol.

„A probléma a mozgás hiánya, nem önmagában az ülve töltött idő, erre mutat rá a kutatásunk. Az alacsony energiafelhasználással járó mozdulatlan testhelyzetek mindegyike káros az egészségre, mindegy, hogy ülünk-e vagy állunk" - magyarázta Melvyn Hillsdon, az Exeteri Egyetem sport- és egészségtudományi tanszékének munkatársa.

Rámutatott, hogy eredményeik az irodai dolgozók egészsége érdekében egyre inkább támogatott álló- és sétáló munkaállomások előnyeit is kétségbe vonják.

A kutatás résztvevői beszámoltak arról, mennyi időt töltöttek ülve. Pontosították, milyen körülmények között ültek: dolgoztak, szabad idejüket töltötték tévét nézve vagy anélkül.

Elmondták, naponta mennyit sétáltak és mennyi ideig végeztek könnyebb-nehezebb testmozgást. A kutatók figyelembe vették a résztvevők korát, etnikumát, gazdasági-társadalmi helyzetét, általános egészségi állapotát, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait, valamit étrendjét. Kimutatták, hogy a 16 éves követési időn belül az ülés nem befolyásolta a halálozás kockázatát.

(Forrás: sikeresceg.co.hu/Fotó: pixabay.com)