Jump to content

A mesterséges intelligencia pénzügyi munkahelyeket szüntethet meg

2019. 11. 30. 19:52

A vállalati döntéshozók csaknem fele úgy gondolja, hogy a pénzügyi szektorban munkahelyeket veszélyeztet a mesterséges intelligencia – derül ki az EOS-csoport fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából.

A nemzetközi pénzügyi szolgáltató hétfői közleménye szerint Magyarországon a megkérdezettek 54 százaléka, míg az európaiak 47 százaléka látja úgy, hogy a kintlévőség-kezelés munkahelyei veszélybe kerülhetnek. Belföldön 16 százalék, a kontinensen 19 százalék gondolja, hogy ezt a feladatot átvehetik a mesterséges intelligenciák, 36-36 százalék viszont eltúlzottnak látja a jelentőségüket.

A cégek 19 százaléka a mindennapi működését is veszélyben érzi

A tanulmány szerint Magyarországon a késedelmes számlák aránya 22 százalék. A cégek képviselőinek 52 százaléka emiatt profitkiesésre, 42 százalékuk magasabb kamatköltségekre, 41 százalékuk pénzforgalmi gondokkal számol. A cégek 19 százaléka a mindennapi működését is veszélyben érzi a fizetési késedelmek miatt – írták.

Hozzátették, hogy a belföldi vállalatok 57 százaléka magas fokon kezeli a kintlévőségeit, de az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési osztályának vezetője megjegyezte, hogy digitális megoldásokat csak a negyedük használ. Kraszna Tamás a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a gyors és szakszerű követeléskezelés az egész gazdaságot befolyásolja.

Tizenhét országból gyűjtöttek adatot

Az EOS fizetési szokásokat vizsgáló idei kutatása 2019 tavaszán készült összesen 3400 pénzügyi szakértő megkérdezésével. A tanulmányhoz Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Görögországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Horvátországban, Csehországban, Svájcban, Németországban, Szlovéniában és Magyarországon válaszoltak.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)