Jump to content

Van, ahol futár helyett már robotok viszik házhoz az ebédet

2020. 04. 16. 09:08

A Starship Technologies legutóbb az arizonai Tempe városában indította el ételkiszállítási robotszolgáltatását. A vállalat tavaly augusztusban 40 millió dolláros tőkebefektetéshez jutott.

A 2014-ben alapított cég egyébként már tavaly felpörgette az üzletet. Egyik céljuk, hogy 2021 nyár végére már 100 egyetemi campuson vigyék házhoz a megrendelt ételt.

Mivel a koronavírus terjedésével a hagyományos éttermek bezártak, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételfutár cégek. A Starship robotjai Washingtonban már márciusban munkába álltak. Ezt követte a kaliforniai Irvine, majd az Egyesült Királyságban található Milton Keynes, ahol a társaság már 2018 óta jelen van. A tervek szerint a következő hetekben a szolgáltatást további területekre is kiterjesztik.

Ryan Tuohy üzletfejlesztési vezető kiemelte, az érintésmentes átadás iránti igény exponenciálisan nőtt az elmúlt hetekben. Hozzátette, hogy robotjaik immár öt országban végeznek önálló házhoz szállítást.

A gépek akár több mint 9 kilogrammnyi súlyt is elbírnak. A felhasználók a Starship Deliveries alkalmazáson keresztül adhatják le megrendeléseiket. A kiszállítás útját interaktív térkép segítségével lehet nyomon követni. A robot érkezésekor a felhasználók figyelmeztetést kapnak, majd az applikáció segítségével nyithatják ki a tárolódobozt.

A guruló futárok képesek átkelni az úton, felmenni a járdára, de éjjel, esőben és hóban is tudnak közlekedni. Szükség esetén pedig a cég operátorai is át tudják venni felettük az irányítást.

Tempe városában első lépésként 30 darab autonóm robotot helyeztek üzembe, amelyek – több éttermet és lakónegyedet magában foglaló – meghatározott területen közlekednek. A szolgáltatási terület körülbelül két mérföldre fekszik az Arizonai Állami Egyetemtől.

A helyi lakosok egyelőre három étteremből rendelhetnek, de a Starship Technologies ígérete szerint hamarosan további vendéglátóhelyeket és élelmiszerboltokat is felvesznek majd a listára. Továbbá az egyetemek bezárása ellenére folytatják a kézbesítést több amerikai campuson is az „ott ragadt” hallgatók számára - írja az iotzona.hu.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, iotzona.hu/Fotó: pixabay.com)