Jump to content

A csökkenő kereslet miatt 2,2 ezer alkalmazottjától válik meg a szlovén Gorenje

2020. 04. 24. 10:00

A szlovén Gorenje új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó vállalat a világjárvány okozta keresletcsökkenésre hivatkozva az év végéig elbocsájtja 2,2 alkalmazottját - közölte csütörtökön a szlovén közszolgálati televízió.

A döntést a vállalat igazgatótanácsa szerdai rendkívüli ülésén hozta meg.

Zan Zeba szakszervezeti vezető a csatornának úgy nyilatkozott: Szlovéniában ezer embert bocsájtanak el. Hétszázat az észak-szlovéniai Velenjében működő gyártóüzemből, további háromszázat pedig a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központjából, Ljubljanából.

A szakszervezeti vezető szerint az alkalmazottakat sokkolta a tervezett elbocsátások mértéke. Megjegyezte továbbá, hogy a Gorenje állami támogatásban is részesült. "Valószínűleg épp az elbocsátások elkerülés érdekében" - mondta.

A Hisense 2017-ben vette meg a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért. A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat, továbbá új befektetéseket is végrehajt. Két új gyár létrehozását ígérte: Velenjében tévékészülékek-gyártását, míg a szerbiai Valjevóban legújabb generációs hűtőszekrények gyártását, mindkét beruházás több tízmillió euróba kerülne.

A Gorenje, amely az egyik legnagyobb, exportra termelő szlovén cég, 9300 alkalmazottat foglalkoztat Szlovéniában és más országokban, a legtöbbet Csehországban és Szerbiában.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)