Jump to content

Elbocsátási hullám várható Németországban

2020. 04. 28. 16:09

Elbocsátási hullámra készülnek a német vállalatok a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérése szerint. Elemzésük szerint idén 6,6 százalékos GDP-csökkenést várható.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) kedden publikált felmérése alapján a német vállalatok körében áprilisban 86,3 pontra, a valaha regisztrált legalacsonyabbra csökkent a foglalkoztatási hangulatindex a márciusi 93,4 pontról. Az index havi csökkenésének a mértéke is a valaha mért legnagyobbnak bizonyult.

Az ifo szakértőinek a megítélése szerint a foglalkoztatási hangulatindex zuhanása elbocsátási hullámot, a munkanélküliek számának nagymértékű növekedését vetíti előre.

Az elbocsátások minden gazdasági ágazatra kiterjednek majd, így a 2008-2009-es gazdasági és pénzügyi válság óta első alkalommal a szolgáltatóipari ágazatokra is.
A feldolgozóiparban felgyorsul az alkalmazottak számának már a járvány által kiváltott válság előtt megindult csökkenése. A szupermarketek kivételével a kiskereskedelemben foglalkoztatottak száma is csökkenni fog a ifo szakértőinek a prognózisa szerint, sőt, a legutóbbi időkig kiváló erőnlétnek örvendő építőipar „sem fogja tudni kivonni magát a negatív foglalkoztatási dinamika alól” – fogalmaz a közlemény.

A koronavírus-járvány előtt lendületes növekedést mutatott a foglalkoztatás Németországban, a 2010-es évek eleje óta a munkanélküliségi ráta 8 százalékról egészen 5,1 százalékig csökkent.

Az ifo mintegy 9 ezer feldolgozóipari, szolgáltatóipari és építőipari, kis- és nagykereskedelmi ágazatokban működő vállalkozás körében végzett felmérés alapján állítja össze havi rendszerességgel foglalkoztatási barométerét.

Második félévtől már jöhet a növekedés

Az év második felében már megindul a gazdasági teljesítmény növekedése Németországban a vírusjárvány korlátozására bevezetett intézkedések feloldásával, az év első felében elszenvedett visszaesést azonban ez nem fogja tudni pótolni, a GDP az idén 6,6 százalékkal eshet és a koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden publikált prognózisa szerint.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) mintegy 8800 német gazdasági szereplő körében végzett felmérése alapján a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt 16 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye.

A kiesés az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 1,9 százalékos csökkenését okozta negyedéves bázison, a második negyedévben viszont már jóval nagyobb, 12,2 százalékos negyedéves csökkenésével jár majd – foglalta össze a felmérés megállapításait Timo Wollmershäuser, az ifo konjunktúrakutatási vezetője.

Összességében az idén 6,6 százalékos lehet a GDP-csökkenés.
A munkanapok viszonylag magas számát figyelembe véve pedig naptári kiigazítással 6,2 százalékos – mondta.

A koronavírus-járvány előtti szintre legkorábban 2021 végén térhet vissza a német gazdaság teljesítménye, ekkortól fog a gazdaság ugyanannyi terméket és szolgáltatást előállítani mint a vírusjárvány előtt. Ehhez azonban 2021-ben 8,5 százalékos GDP-növekedésre lesz szükség – tette hozzá.

Áprilisban az utazási irodák és a rendezvényszervezők számoltak be a legnagyobb visszaeséséről, 84 százalékosról. A légiközlekedés teljesítménye 76 százalékkal, a vendéglátásé 68 százalékkal csökkent.

Az egészségügyi szolgáltatások 45 százalékos csökkenésről, a szórakoztatóipar 43 százalékos, a járműgyártás 41 százalékos csökkenésről számolt be. A koronavírus-járvány egyedüli nyertese a gyógyszergyártás volt áprilisban 7 százalékos termelésnövekedéssel.

A zárlat feloldását követően egymástól lényegesen eltérő ütemben áll majd helyre a különböző gazdasági ágazatok termelése az ifo szerint. A korlátozások fokozatos feloldását feltételezve április végétől, a koronavírus-járvány negatív következményei akár a jövő évre is áthúzódhatnak a vendéglátással, szórakoztatóiparral, szabadidő- és kultúrprogramokkal kapcsolatos szolgáltatóipari ágazatoknál – mutatott rá Wollmershäuser.

Véleménye szerint a feldolgozóiparban a termelési teljesítmény egy év alatt el fogja tudni érni a krízis előtti szintet. A harmadik negyedévre így már minden gazdasági ágazatban megindulhat a növekedést, ennek mértéke azonban elmarad majd az év első felében elszenvedett csökkenés mértékétől. A harmadik negyedévben 6,8 százalékos, a negyedik negyedévben pedig 5,2 százalékos lesz a negyedéves GDP-növekedés az ifo prognózisa szerint.

Az ifo prognózisában azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-járványt felszámolni nem sikerült ugyan, de tejedését megfékezni igen, egy második hullám kitörésének a megelőzését is beleértve. Az ifo egyúttal feltételezte azt is, sem Németországban, sem pedig beszállító és felvevő piacain nem kerül sor a globális hozzáadottérték-termelő kapcsolatrendszert felborító és a pénzügyi rendszert megzavaró csődhullámra.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)