Jump to content

Egyszerűbb EU-pályázatok idéntől?

2014. 01. 10. 14:18

A legutóbbi hírek szerint 2014 közepétől jelenhetnek meg hazánkban az új eu-s pályázati kiírások. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az eddigieknél jóval egyszerűbb lesz benyújtani a dokumentációkat, ráadásul a pályázatokat ezentúl elég lesz elektronikus alapon kezelni. Túl körülményes, túl bonyolult – ez volt a legfőbb kritika, amivel a vállalkozások illették a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban kiírt pályázatokat. Nem véletlenül, hiszen minden egyes kiírás rendkívül részletes papírmunkát igényelt, ráadásul az egyes pályázati források mechanizmusa sem egyezett meg. Ennek vet részben véget a 2014-2020-as ciklus, melynek a pályázatai várhatóan a korábbiaknál jóval kevesebb nyűggel járnak majd a vállalkozások számára.

A legfontosabb változás, hogy a jövőben kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a pályázatokat, így jelentősen csökkenhet az adminisztratív okokból történő elutasítások száma, és rövidíteni lehet a határidőket.

A kormány számításai szerint ezáltal a korábbi, átlagosan 600-700 napot (a pályázat kiírásától a kifizetésig ennyi idő telt el) közel a felére szeretnék csökkenteni. Emellett pedig a teljes pályázati rendszerben olyan adatbázis használnak majd, amely össze van kapcsolva más állami adatbázisokkal, így csökken a beadandó dokumentumok köre is.

Ugyanakkor nem csak a tagállamok szintjén, hanem az unió részéről is érzékelhető az egyszerűsítés irányába való törekvés. Ilyen például a pályázókat érintő ellenőrzések száma, mely az előzőekhez képest lényegesen lecsökken. 2014-től kezdve a 100 000 eurónál (mintegy 30 millió forint) kisebb költségvetésű projekteket legfeljebb egyszer lehet auditálni, így a pályázaton nyertes vállalkozások a különböző ellenőrző hatóságok kiszolgálása helyett a beruházás megvalósítására fordíthatják energiájuk nagyobb részét.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára néhány napja – a távirati iroda beszámolója szerint – kijelentette, Magyarország mielőbb szeretné kiírni az új ciklus első pályázatait, melyre várhatóan év közepére már sor kerül.

Fotó: freedigitalphotos.net