Jump to content

Jelentős a kkv-k lemaradása informatika terén

2014. 04. 24. 21:20

Egyelőre gyerekcipőben jár a vállalatok közötti online kereskedelem, pedig a lehetőségek adottak. Annak ellenére, hogy a hazai bejegyzésű cégek 61 százaléka rendelkezik weboldallal, csupán 11 százalékuk kap megrendelést a honlapon keresztül, ami az európai átlagnak csupán a kétharmada.

Gyakran halljuk panaszkodni a vállalkozásokat arról, hogy nincs elég megrendelésük. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy közel sem tesznek meg mindent a nagyobb láthatóság érdekében. Például a hazai cégek alig több mint tizede tud megrendelést fogadni online, holott a vállalatok közötti online kereskedelem óriási üzleti potenciált rejt, és ez alól Magyarország sem kivétel – írja a Tablazat.hu online beszerzési portál.

Erre a problémára jelenthet megoldást például egy ipari ár-összehasonlító oldal. Ennek segítségével olyan potenciális partnerek kerülhetnek a cégek látókörébe, amelyekről máshogy sosem értesülnének, és a kereskedelmi folyamatokat is költséghatékonnyá lehet tenni, illetve fel lehet gyorsítani.

Tőzsdei bevezetése kapcsán sokat hallani az Alibaba.com-ról, amely mind a kínai, mind a globális online kereskedelmet jelentősen fellendítette. A cégcsoport 240 milliárd dolláros forgalma 2013-ban még az Amazon és az eBay együttesen vett forgalmánál is több volt. Bár ez a teljesítmény elsősorban a fogyasztói szektornak volt köszönhető, a vállalkozások közti kereskedelem is meglepően magas számokat produkál.

Az Alibaba.com-hoz hasonló megoldások Magyarországon is tudnának működni, viszont ehhez a hazai vállalkozások jelentős részének hozzáállásán kellene előbb változtatni, de természetesen fejlesztésekre, a láthatóság növelésére is szükség lenne.

A kis- és középvállalkozások technikai hátránya a döntéshozók előtt sem ismeretlen. Éppen ezért a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszakban kiemelt feladat lesz a haza cégek informatikai fejlesztése. A digitális gazdaság fejlődésének előmozdítására 39 milliárd forint, míg a versenyképes IKT szektor fejlesztésére 26 milliárd forint áll majd rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében. A cél, hogy 2020-ra a mikro- és kisvállalkozások 99 százaléka rendelkezzen internet-hozzáféréssel, 80 százaléka pedig internetes jelenléttel.

Fotó: FreeDigitalPhotos

Sikerescég.hu/MTI