Jump to content

Pályázni sem tudunk rendesen

2016. 04. 27. 07:43

Lényegesen nagyobbra nő az idén a GINOP kerete a vártnál, várhatóan a legsikeresebb, kapacitásbővítő pályázat is újranyílik a kkv-knak. De hiába több a pénz a GINOP-ban, ott is marad, ha a cégeken múlik: még mindig túl sok a hibásan beadott támogatási kérelem. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.

A kormány 300 milliárd forinttal megemelte a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) idei keretét. Ezzel az intézkedéssel a GINOP teljes, 2700 milliárd forintos keretéből 2200 milliárdot tesznek elérhetővé 2016 végéig a vállalkozások számára.

A pályázatok ütemezését az éves fejlesztési keret tartalmazzavárhatóan a nyár elején újranyitják a kis- és közepes vállalkozások kapacitásbővítését támogató pályázati lehetőségeket, amelyben összesen 165 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, és eddig mintegy 90 milliárdot használtak fel – mondta Karsai Tamás a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

Az államtitkár ugyanakkor nehezményezte, hogy szinte minden támogatási kérelem tartalmaz hiányosságokat. Az irányító hatóságnak érdeke, hogy hiánypótlás nélküli pályázatokat fogadjon be, ezért igyekeznek egyszerűsíteni a folyamatot, de a projekt részletes bemutatásától és a költségelemzéstől nem tudnak eltekinteni.

Mindezek mellett is azonban vannak olyan feltételek, amelyekkel a legtöbb cég nincs tisztában. Pedig érdemes tájékozódni és átgondolni, megfelelhetünk-e a kiírásnak, hiszen így időt, pénzt, bosszúságot spórolhatunk meg, ha átgondoltan állunk neki a dolognak.

A legtöbb gazdaságfejlesztést célzó pályázat leadásának alapvető kritériuma az, hogy a leadást megelőző évben legalább 1 fős statisztikai létszámot tudjon felmutatni cég. (A statisztikai létszám azt mutatja meg, hogy hányan dolgoztak adott évben adott cégnél, s általában tört szám, mert ha valaki például 6 hónap után távozik a cégtől, akkor ő csak 0,5-et „ért” a számításnál, és nem 1-et.) Azt a feltételt is gyakran figyelmen kívül hagyják a támogatási kérelmeknél, hogy a pályázó cég nem kivitelezhet nagyobb projektet, mint a leadást megelőző üzleti év forgalma, illetve mérlegfőösszege. Egy gyakorlati példán illusztrálva az előírást: egy 100 millió forgalmú cég maximum 100 millió összegű projektre pályázhat, és ha ennek a támogatási intenzitása 50 százalék, akkor maximálisan 50 millió forint támogatást vehet igénybe ebben az esetben.

A működési idővel sem számolnak sokan, pedig fontos a legalább kettő, de bizonyos esetekben három teljes lezárt üzleti év. Ezek a technológiai fejlesztésnél és telephelyfejlesztésnél minimálisan elvárt működési idők. Humán jellegű fejlesztésnél nem feltétlenül írnak elő kötelező működési időt, itt a létszám és a munkaerő összetétele a releváns.

Komoly kihívást jelent az új pályázati rendszer

Nagy változással szembesültek azok a vállalkozók, akik a korábbi pályázatok révén az EMIR-hez voltak hozzászokva. A régi offline pályázati adatlap kitöltő programot egy éve felváltotta a FAIR. Olyan felület jött létre, ahol a pályázók a pályázati adatlap kitöltése mellett személyre szabottan tudják kezelni a pályázatokhoz és a projektekhez kapcsolódó különböző feladatokat is (pl. hiánypótlás, elszámolás). Míg korábban – az EMIR idejében –a projekt-adatlapokat CD-n kellett beküldeni és a rendszer nem volt képes szerződést kezelni, addig ma már minden másképpen van. Legalább is elméletileg…

(Forrás: piacesprofit.hu /Kép forrása: FreeDigitalPhotos)