Jump to content

Pályázat a belterületi utak fejlesztésére

2018. 03. 30. 09:00

Megjelent a Pest megyei önkormányzatok belterületi útjainak fejlesztéseit támogató pályázati felhívás hétmilliárd forintos keretösszeggel.

Április 23-tól lehet beadni a Pest megyei önkormányzatok belterületi útjainak fejlesztéseit támogató pályázatokat. A kiírás keretösszege hétmilliárd forint – tájékoztatott Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. 

Közölte: a pályázati felhívás célja az önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén. A fejlesztések javítják a települések népességmegtartó képességét és a településképet, segítik a munkahelyek gyorsabb megközelíthetőségét, csökkentik a közúti közlekedés okozta környezetterhelést – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

Hazai forrásból finanszírozott program

A pályázat keretében minimum 20 és maximum 150 millió forint értékben van lehetőség az önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésére, felújítására. Korlátozott mértékben az út tartozékainak és műtárgyainak felújítása, a szükséges csapadékvíz-elvezető vagy szikkasztó árkok kiépítése, korszerűsítése, forgalomtechnikai létesítmények megépítése is elszámolható, és lehetőség nyílik közterület-rendezésre is.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2016-ban döntött arról, hogy 2021-ig összesen nyolcvanmilliárd forint célzott pénzügyi támogatást nyújt a pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire. A hazai forrásból finanszírozott támogatási programmal a kormány ellensúlyozni kívánja, hogy Pest megye a Közép-Magyarország régió részeként a hozzá hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá 2014 és 2020 között.

A 2016 és 2021 között erre a célra a hazai költségvetésből rendelkezésre álló nyolcvanmilliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati rendszerben, Pest Megye önkormányzatával együttműködve használja fel oly módon, hogy a támogatás hatékonyan és átlátható módon biztosítsa a Pest megyei értékteremtő fejlesztések eredményes megvalósítását, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaság fejlesztéséhez és a pest megyei polgárok jólétének növeléséhez. 

Az önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása gazdaságfejlesztési céllal Pest megye területén című pályázati kiírásra a támogatási kérelmeket április 23-án reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók ezen az oldalon.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, pr7/Fotó: pixabay.com)