Jump to content

Az MNB lehetőséget teremt új digitális pénzügyi szolgáltatások tesztelésére

2018. 12. 20. 14:30

A Magyar Nemzeti Bank új rendelete révén a pénzügyi technológiai (fintech) újításokkal jelentkező bankok, biztosítók, tőkepiaci vagy pénztári intézmények, pénzügyi vállalkozások 2019 elejétől felügyelt tesztkörnyezetben időlegesen felmentést kaphatnak bizonyos MNB előírások alól. Így az új digitális pénzügyi megoldások gyorsabban jelenhetnek meg itthon - nyilatkozta Windisch László, a jegybank alelnöke az MTI-nek.

A Magyar Nemzeti Bank új rendelete révén a pénzügyi technológiai (fintech) újításokkal jelentkező bankok, biztosítók, tőkepiaci vagy pénztári intézmények, pénzügyi vállalkozások 2019 elejétől felügyelt tesztkörnyezetben időlegesen felmentést kaphatnak bizonyos MNB előírások alól. Így az új digitális pénzügyi megoldásoAz MNB friss rendelete szerint az innovációs pénzügyi tesztkörnyezetben (ipt) azok a pénzügyi intézmények kérhetik a mentesítést, amelyek a jelenlegi jegybanki szabályozási keretrendszeren túlmutató, innovatív pénzügyi megoldásokat vezetnének be - mondta Windisch László. Hozzátette: az MNB olyan új fintech megoldások gyorsabb piacra jutását fogja ilyen módon támogatni, amelyek az igénybe vevőknek előnyökkel, pozitív ügyfélélménnyel járnak.

Az ipt-ben a pénzügyi intézmények többek közt a távoli ügyfélazonosítás, az ügyfelek hitelképességének pontosabb meghatározása, a hatékonyabb panaszkezelés, illetve a pénzforgalmi szolgáltatások terén hozhatnak létre innovatív megoldásokat. Nem véletlen, hogy a jegybank első körben az ezekre vonatkozó rendeletek egyes előírásai alól adhat felmentést a piaci szereplőknek - húzta alá.

A jegybank a hozzá beérkező fejlesztési kezdeményezések alapján rendszeresen - elsőként 2019-ben - vizsgálja felül, hogy milyen további MNB rendeleti előírások számonkérésétől tekintsen el a tesztelendő szolgáltatásoknál, pénzügyi termékeknél.

Az újfajta digitális pénzügyi szolgáltatásokat az MNB rendelete szerint maximum 10 ezer ügyféllel, 12 hónapon át lehet tesztelni. Ez az időszak a pénzügyi intézmény kérésére legfeljebb fél évvel hosszabbítható meg - mondta el az alelnök.
A tesztidőszak lezárultával a versenyképes ötletek széles körű alkalmazásához továbbra is szükség lesz a mindenkori jogszabályi és felügyelési elvárások teljesítésére.

Az új pénzügyi megoldások kockázatairól és az MNB előírásaitól való eltérésről, illetve a szolgáltatáshoz kötődő biztosítékokról az adott pénzügyi intézményeknek szerződéskötés előtt írásban részletesen tájékoztatniuk kell leendő ügyfeleiket - közölte.

A jegybank szoros kontrollal felügyeli az ipt-én belüli szolgáltatásokat, kiemelt figyelmet fordítva az ügyfelek védelmére, indokolt esetben az MNB többletbiztosítékok meglétét is előírhatja az adott fintech szolgáltatásokhoz - nyomatékosította Windisch László.

Az MNB 2017 nyarán kezdte meg a digitális pénzügyi újítások felügyelési keretrendszerének kialakítását, idén márciusban pedig pénzügyi innovációs platformot is kialakított a pénzügyi intézmények és fintech cégek új fejlesztéseinek előmozdítására - sorolta a jegybanki vezető.

Magyarország a régióban és az Európai Unióban is az elsők között alakította ki saját pénzügyi szabályozói tesztrendszerét. Jelenleg Magyarországon kívül öt ország alkalmaz ilyen tesztkörnyezetet az EU-ban.

Az MNB tavalyi felmérése szerint az ügyfelek többsége nyitott az új fintech megoldásokra, és a magyarországi pénzügyi intézmények közel 40 százaléka is szívesen részt venne ezek tesztelésében. A jegybank tehát kínálati és keresleti igényeket is kielégít új szabályozói kezdeményezésével, segíti a modern technológiák elterjedését és ösztönzi a versenyt is - összegezte az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)