Jump to content

Újabb könnyítésekkel segíti a kormány a vállalkozásokat

2020. 04. 30. 20:00

Több millió munkavállalót és több százezer vállalkozást segítenek azok a könnyítések, amelyekről a napokban döntött a kormány. A nagy bevételű, kereskedelmi vállalkozásokat ugyanakkor a járvány elleni védekezés költségeihez való hozzájárulásra kötelezik egy új különadóval – hangzott el az M1 Híradójában.

Varga Mihály pénzügyminiszter online tájékoztatójában ismertette, hogy július elsejétől 2 százalékponttal csökkentenék a szociális hozzájárulási adót. Ez több mint háromszázezer vállalkozást és mintegy négymillió munkavállalót érinthet. Ezenkívül háromezer KATÁ-st érint az, hogy az adónemet választóknak magasabb ellátási alap járna, ami egyben magasabb nyugdíjat is jelent a későbbiekben számukra.

A kormány arra is javaslatot tett, hogy teljes társasági adómentességet kapjanak azok a cégek, amelyek a nyereségüket Magyarországon fektetik be.

A kormány szerdán nyújtotta be a nagy bevételű cégeket terhelő, kiskereskedelmi különadóról szól törvényjavaslat, ami alapján május elsejétől az évi félmilliárd forintnál nagyobb forgalmat bonyolító cégeknek kell hozzájárulniuk a Járvány Elleni Védekezési Alap bevételeihez. A különadót a veszélyhelyzet után is fenntartaná a kormány.

Emögött az új adónem mögött egy Európai Unióban elért győzelem áll. Szerintünk fontos és 2010 óta is ezt az elvet érvényesítettük, hogy a közteherviselésben, azoknak is részt kell venni, akik a rendszerváltozást követően Magyarországon nagyrészt külföldi tulajdonban álló multicégként jelentős profitra tettek szert, de ehhez képest a közteherviselésben való részvételük méréskelt volt” – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány a következők időszakban ezeket a bevételeket további munkahelymegóvó intézkedésekre fordíthatja. Ilyen a májusban induló hatékonyságnövelő és munkahelymegtartó program is, amire ötven milliárdot fordít a kormány első körben. Az állami támogatásra online lehet pályázni és olyan cégek jelentkezését várják, amelyek vállalják, hogy az áprilisi munkaerőlétszámuk minimum 90 százalékát megtartják a következő másfél évben.

A vissza nem térítendő támogatásokat a hatékonyságot növelő fejlesztésekre fordíthatják a vállalkozások.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)