Jump to content

ITM: több mint 100 milliárd forintnyi pályázati igény érkezett, ezért a piacvezérelt kfi pályázat lezárult

2020. 06. 12. 10:00

Hatalmas sikert arat a májusban kiírt, összesen mintegy 53 milliárd keretösszegű négy új innovációs pályázat - közölte Schanda Tamás a Facebook-oldalán.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a közösségi oldalon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból rendelkezésre álló összegek kapcsán azt is kifejtette, hogy a kfi (kutatás-fejlesztés-innováció) támogatások éves szinten 0,3 százalékkal növelik a GDP-t, más támogatási formákkal összevetve a második legjobb eredményt hozzák, tehát nemzetgazdasági és vállalati szempontból is jól hasznosulnak.
Hozzátette: minden 1 forint támogatás - tulajdonképpen a forráskihelyezés mértékétől és cégmérettől függetlenül - 5-6 forinttal növeli az adott vállalat nyereségét.

Az ITM az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében ismerteti: a négy májusban kiírt pályázati konstrukció a munkahelyteremtést, a munkahelyek megóvását és a vállalkozások - köztük kiemelten a kkv-k - kutatás-fejlesztési és innovációs képességének fejlesztését és kfi tevékenységük támogatását egyaránt szolgálják. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2020. évre elfogadott költségvetése közel 145 milliárd forint, amelyből több mint 62 milliárd forint már idén a kedvezményezettekhez került.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiírt négy új pályázat között a legnagyobb keretösszegű a piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására kiírt konstrukció (2020-1.1.2-PIACI KFI), amely két alprogram keretében közel 41 milliárd forinttal segíti a hazai vállalkozásokat és nagyvállalatokat, hogy házon belül vagy kutatóintézményekkel együttműködésben jelentős tudományos vagy műszaki újdonságtartalommal bíró piacképes terméket, szolgáltatást hozzanak létre.

A pályázók érdeklődése a finanszírozás iránt a vártnál is sokkal nagyobb volt: a benyújtott támogatási igények összesített értéke már az első héten elérte a rendelkezésre álló keretösszeg két és félszeresét. Ezért az NKFIH a beadás lehetőségét a felhívásban, valamint a pályázati oldalon előzetesen közölt információknak megfelelően a végső benyújtási határidő lejárta előtt, 2020. június 6-án 10.25 órakor lezárta.

"Alig egy hét leforgása alatt több mint 100 milliárd forint támogatási igény érkezett be a hivatal által kiírt piacvezérelt kfi felhívásra. A beadott pályázati igények azt tükrözik, hogy a hazai kkv-k a - járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére is - fejlesztésekben, új innovációk létrehozásában gondolkodnak, ehhez pedig a Hivatal széles körű támogatást tud nyújtani" - hangsúlyozta Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke a közlemény szerint.

A beérkezett pályázatok értékelése hamarosan megkezdődik, hogy a támogatási döntések mielőbb megszülethessenek - ismerteti közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)