Jump to content

Már százezer pár igényelte a babaváró támogatást

2020. 07. 23. 11:37

Átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő párok száma, azaz legalább kétszázezer fiatalnak nyújtott segítséget a kormány – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt mondta: a bankok 784 milliárd forint támogatást folyósítottak, 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyerek.

A második gyerek megszületése után a maximum tízmillió forint babaváró támogatásból fennmaradó, még törlesztési kötelezettség alatt álló összeg 30 százalékos csökkentésével hatszázan éltek, ötvennégy esetben pedig azoknál a pároknál, akiknek három gyerekük született, a teljes – a gyerekek meg nem születése esetén törlesztendő – összeget elengedték – tudatta az államtitkár.

Kiemelte: a koronavírus-járvány alatt könnyebbé tették az igénylést. Példaként említette, hogy augusztus 17-éig a gyerek születését követően is lehet igényelni a támogatást, a munkájukat elvesztők jogviszonya pedig meghosszabbodik a veszélyhelyzet idejével, ha szeptember 16-ig újra elhelyezkednek.

Év végéig hitelmoratóriumot lehet kérni

Továbbá a veszélyhelyzet előtt kötött szerződések esetén év végéig hitelmoratóriumot lehet kérni – mondta. Novák Katalin beszélt arról is, hogy öt éve vezették be a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amelyet azóta 145 ezer család vett igénybe, vagyis a csok 600 ezer ember otthonteremtéséhez járult hozzá 455 milliárd forinttal.

Új lakás vásárlásához 42 ezer, használt lakás vásárlásához 95 ezer, meglévő otthon bővítéséhez nyolcezer család kapott csokot. A támogatásban részesülők mintegy fele kétgyermekes, 38 százalékuk leendő vagy már nagycsaládos, 15 százalékuk egygyermekes vagy egy gyermeket vállaló – mondta.

Hozzátette, a csokot felvevők kétharmada már meglévő gyerekek után vette igénybe a segítséget, harmaduk pedig a jövőben szeretne gyerekeket vállalni: összesen körülbelül 75 ezer gyereket vállaltak a szerződésekben.

Novák Katalin kérdésre válaszolva elmondta: a járvány alatt az igénylést azzal is könnyítették, hogy a babaváró támogatáshoz elég volt, ha a szerződéskötéskor vagy a feleség vagy a férj volt jelen meghatalmazással, és dolgoznak rajta – tette hozzá –, hogy a szükséges igazolások beszerzését is egyszerűbbé, digitálissá tegyék.

A babaváró támogatás a magyar bankpiac legsikeresebb terméke

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a babaváró támogatás a magyar bankpiac legsikeresebb terméke, népszerűsége a járvány alatt sem csökkent: 160 milliárd forintot igényeltek az emberek.

Áprilisban például 46 milliárd forint babaváró támogatást és 13 milliárd forint személyi kölcsönt folyósított a bankszektor, 2019 második fél évében pedig több babaváró támogatást folyósítottak, mint lakáshitelt – mondta. Hozzátette: a támogatást felvevők átlagosan 9,7 millió forintot igényeltek, a bankok az előírt tíz nap helyett 3-6 napon belül folyósították az összegeket.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, hirado.hu/Fotó: pixabay.com)